Преглед на: Новости

Оваа година на 7ми октомври се одбележува 13-от Светски ден за пристојна работа. Милиони луѓе од 2008 ма година учествуваат на настаните организирани на овој ден додека оваа година е ден за виртуелно мобилизирање низ целиот свет поради спречување од ширење на Корона вирусот. 7ми Октомври е ден кога сите синдикати во светот се залагаат за пристојна работа. Пристојната работа мора да биде во центарот на владините активности за да се врати економскиот раст и да се изгради нова глобална економија што ги става луѓето на прво место. Ефектите од пандемијата врз здравјето, вработувањето, приходите и родовата еднаквост се сè…

„Меѓународна конференција за регионална соработка за БЗР“ во организација на Македонско здружение за заштита при работа МЗЗПР се одржа на 29.09.2020 и 30.09.2020 година во хотел „Изгрев“ Струга. На оваа конференција земаа учество стручни експерти од земјава и регионот. Конфедерација на Слободни Синдикати на Македонија учествуваше во работните сесии, заеднички настап во медиумите како и во др. активности поврзани со организацијата на самиот настан. Свое излагање имаше и претседателот на КСС, г-дин Благоја Ралповски како учесник на форумот со тема „Проблеми и предизвици во однос на безбедноста и здравјето при работа во услови на пандемија“. На овој форум беа поканети…

Огромните загуби на работни часови предизвикани од пандемијата на Ковид-19 доведоа до масовно намалување на приходот од работа кај работниците ширум светот. Се проценува дека приходот од работа, во светски рамки, се намалил за 10,7% или 3,5 билиони американски долари, во првите три тримесечја на 2020 г., споредено со истиот период минатата година. Овие износи не ја вклучуваат поддршката обезбедена преку владини мерки. Изгледите за Т4 се значително влошени од последното издание на мониторот на МОТ. Според сценариото што го изготви МОТ, загубата на работни часови во светски рамки сега се проценува на 8,6% во четвртото тримесечје на 2020 г.…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија КСС е загрижена поради новонастанатата ситуација и новата реалност во која работниците кои беа ослободени од работа, согласно уредбите на Владата, сега се враќаат на работа. Особено важно е да се напомене дека надлежните го прескокнуваат Законот за безбедност и здравје при работа и сите ги втурнуваат во голем ризик по нивното здравје. Несомнено е дека работодавачите, со исклучоци, ги преземаат општите мерки за заштита и превенција, дефинирани во протоколот за превентивни мерки за сите работни места, но најзначајна обврска на секој работодавач е да спроведе и изготви изјава за безбедност на секое работно место, односно проценка на ризик…

Мегународната конфедерација на синдикати – ИТУЦ повикува на заедничка акција за поништување на вековната неправда за жените, правејќи реално еднаква плата за работа со еднаква вредност. Бидејќи светот продолжува да се движи низ разорна пандемија, повикот на ИТУЦ се однесува на правење нов социјален договор кој што е  поитен од било кога. Со овој договор би се осигурало дека се почитуваат правата, работните места се пристојни со минимални плати за живеење и колективно договарање, социјалната заштита е универзална и дека должното внимание и отчетност водат деловно работење. На ваков начин ќе се намали дискриминацијата врз основа на пол, раса и…

Вчера 17ти и денес 18ти септември 2020, се одржува дводневниот семинар каде главната тема е „проценка на ризик на работното место при изложеност на сарс-ков-2 вирусот“ Овој семинар е во организација на Македонското здружение за заштита при работа – МЗЗПР во кој учествуваат инженери за заштита при работа,  доктори од медицина на трудот и претставници од КСС каде предавачот м-р Милан Петковски ги презентираше уставните, законските и стручните основи за признавање на КОВИД-19 за професионална болест, безбедноста и здравјето при работа во време на пандемија поради КОВИД-19, проценка на ризик на работни места и други важни теми од обласна на…

Денеска беше одржан состанок помеѓу претставници на КСС и Министерот  за информатичко општество и администрација, г-дин Јетон Шаќири. На средбата главно се разговараше за реформите во јавниот сектор како и за предвременото пензионирање. КСС стои на ставот дека треба да се избегне губење на работно место и отпуштање на работниците, а намалувањето на вработените во јавниот сектор да се реализира по природен пат со пензионирање. Исто така истакна дека е потребно да се исполнат соодветни предуслови за добра рационализација на јавната администрација и изработување на функционална анализа. Министерот најави формирање на работни групи каде детално ќе се разгледаат барањата и…

Денеска во просториите на Министерството за труд и социјална политика се одржа средба со цел  решавање на проблемите во насока на квалитетен социјален дијалог помеѓу претставници на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС и Министерката за труд и социјална политика, Jагода Шахпаска. На средбата беа изнесени низа проблеми кои подолго време чекаат да се решат за што Министерката Шахпаска се согласи и зема обврска истите да се надминат на достоинствен начин низ конструктивен дијалог. Од КСС беше побарано и заболувањето Ковид-19 да биде ставено во листата на професионални заболувања за сите работници и отсуството поради истото да се…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) во рамки на проектот ,,Бесплатна правна помош за сите членови,, кој е финансиран  преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го спроведува Меѓународната организација на трудот, а го финнасира Европската Унија на ден 27.08.2020 година организираше работилница насловена како „Закони за вработените во јавниот сектор и нивна практична примена “ На работилницата учествуваа, вработените во синдикатот, давателите на правна помош ангажирани во КСС и претседатели на синдикати и синдикални организации. Целта на оваа работилница беше да се обучат претставниците од синдикатот за законите кои се однесуваат на вработените во јавниот сектор, како и…

„Примена на мерките и протоколите во ек на пандемија за заштита од Ковид – 19“ беше насловот на денешниот вебинар кој се одржа во живо преку интернет платформата „ZOOM“, на кој учествуваа повеќе од 60 учесници, меѓу кои синдикални претставници од Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, здравствени работници и просветни работници. Прв се обрати Претседателот на Конфедерацијата на слободни синдикати – КСС, Благоја Ралповски кој укажа на тоа дека потребно е да се почитуваат мерките за заштита од корона вирусот, притоа наведе колку од суштинско значење во услови на криза е работата на здравствените работници коишто се најмногу изложени…

1 7 8 9 10 11 25

Copyright kss.mk