Новости

КСС бара да не се заборават работниците од приватниот сектор

КСС бара да не се заборават работниците од приватниот сектор

Новости
Конфедерацијита на слободни синдакти на Македонија денеска повторно се обрати до сите пратеници во Собранието на Република Македонија се со цел прифаќање на амандманот кој што го поднесовме преку пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Јавноста знае дека КСС во изминатиот период имаше голем број на активности во делот на исполнување на законските обврски и усогласувањето на платите на сите работници согласно покчувањето на минималната плата и Законот за минимална плата. Сведоци сме дека имаме многу малку почитување на законите така што работниците во овој период на голема инфлација, зголемени основни животни трошоци, проследени преку економска и енергетска криза која што ја тресе нашата држава, голем број од нив останаа со плати на исто рамниште а не се во можност да ги сервисираат своите основн...
КСС со ново барање до пратениците

КСС со ново барање до пратениците

Новости
Почитувани пратеници, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија како и многу пати претходно немајќи доверба во институциите но и во Владата на Република Македонија од причини што не наидовме на рабирање во изминатите години за потребата на почитувањето на Законот за минимална плата се обраќаше до Вас како законодавен дом и највисока инстанца на одлучување со цел да се исправат неправдите кон работникот. За жал во изминатиот период нашето барање за Ваша поддршка беше препознаено само од пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ со која остваривме средба и прифатија да го поднесат амандманот со кој ќе се помогнат работниците од приватниот сектор за соодветна парична помош за вработените кои што земаат плата од 18.000 до 21.000 денари да им се исплати парична помош од три пати по 3.000 ...
УШТЕ ЕДЕН УСПЕХ ВО ПОДОБРУВАЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

УШТЕ ЕДЕН УСПЕХ ВО ПОДОБРУВАЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

Новости
Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија ве информира за уште еден успех во подобрување на работничките права за којшто во изминатиот период работиме напорно и посветено. Имено, денеска на средба со градоначалникот на општина Битола, Г-динот Тони Коњаноски беше договорено зголемување на платите за 2,806 денари во локалната самоуправа и во јавните претпријатија кои се под нивна ингеренција. Мораме да се заблагодариме на раководството на општина Битола и сите директори на јавните претпријатија на разбрирањето коешто го покажаа во делот на платите на работниците коишто се под нивна ингеренција, во делот на зголемените животни трошоци и подобрувањето на социо – економскиот стандард. Ова само по себе покажува дека социјалниот дијалог е се уште жив и функционира во локалната самоуправ...
„ССМ СЕ КИТИ СО ТУЃИ ЗАСЛУГИ“

„ССМ СЕ КИТИ СО ТУЃИ ЗАСЛУГИ“

Новости
Изјавите на Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) дека најавениот штрајк ги дава резултатите, односно дека во Град Скопје и ЈСП се покачени платите како заслуга на ССМ се НЕВИСТИНИТИ. Репрезентативната синдикална организација на Град Скопје во рамки на гранскиот синдикат ССКО при КСС и Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска потпишаа измени на Колективниот договор на ниво на работодавач Град Скопје со кои се врши линеарно зголемување за сите вработени во градската администрација од 2800 денари, освен за оние за кои веќе имаше зголемување по основ на зголемување на минимална плата. Во Јавното сообраќајно претпријатие ЈСП, Управниот одбор на ЈСП го прифати барањето на Независниот синдикат на возачите при КСС, потпишана е спогодба и донесена е Одлука за линерано покачу...
КСС ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОБЕЗБЕДАТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ОД РЕБАЛАНСОТ НА БУЏЕТОТ ЗА СИТЕ РАБОТНИЦИ

КСС ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОБЕЗБЕДАТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ОД РЕБАЛАНСОТ НА БУЏЕТОТ ЗА СИТЕ РАБОТНИЦИ

Новости
Денеска раководството на КСС на покана на пратеничката група на ВМРО –ДПМНЕ остварија работна средба во Собранието на Република Македонија. Причината за средбата беше нашето барање коешто го испративме до сите пратеници во Собранието за кое бараме да се исправи неправдата и да се одвојат средства од ребалансот на буџетот за покачување на платите во јавниот сектор, со што ќе биде испочитуван Законот за минимална плата и согласно членот 8 ќе има усогласување на платите. На средбата, од страна на пратеничката група беше презентиран предлогот за нивниот поднесен амандман за покачување на платите од 2,806 денари по предлогот на ССМ, за кое и ние како синдикат, во интерес на работниците, дадовме согласност и поддршка на истиот. Но, на истата средба, побаравме од пратениците да бидат опфатени си...
V-ТИ КОНГРЕС НА КСС

V-ТИ КОНГРЕС НА КСС

Новости
Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија - КСС на 05.05.2022 година го одржа својот редовен 5-ти Конгрес. На Конгресот се избираше Претседател на КСС, каде што досегашниот претседател, Благоја Ралповски, беше реизбран за Претседател на КСС за следните 5 години. На 5тиот Конгрес на КСС свое обраќање преку видео порака имаа Лука Висентини - генералниот секретар на Европската конфедерација на синдикати и Шаран Бероу – генералниот секретар на Светската конфедерација на синдикати. Лука Висентини им порача на присутните: „Ние сме покрај вас за да помогнеме во зајакнувањето на улогата на синдикатите во Македонија. Ја имате целата наша поддршка и наша солидарност.„ Додека пак Шаран Бероу порача: „Знам колку е важно за луѓето да се соберат на Конгрес за да ја исцртате иднината, за да ги ...
ЧЕСТИТКА ЗА 1 МАЈ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ!

ЧЕСТИТКА ЗА 1 МАЈ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ!

Новости
Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија сака да им го честита 1ви Мај, меѓународниот ден на трудот на сите работници! А, борбата за работничките права се води секој ден... Оваа година немаме потреба симболично да го одбележиме овој ден, затоа што сме во синдикална пролет и борбата е секојдневна. Од многуте светски и домашни кризи кои се појавија, економска, здравствена, социјална, енергетска... најмногу е погоден обичниот работник кој сите вртоглави покачувања на цените на основните производи, горивата, струјата го погодуваат најмногу и го осиромашуваат. А, она што го добива во замена за неговиот труд е многу малку за да може еден обичен работник да издржи еден цел месец и да обезбеди достоинствен живот за себе и за своето семејство! Работникот се повеќе и повеќе е...
ПОВИКУВАМЕ ЗДРАВЈЕТО И БЕЗБЕДНОСТА НА РАБОТНОТО МЕСТО ДА СТАНАТ ФУНДАМЕНТАЛНО ПРАВО ЗА РАБОТНИЦИТЕ

ПОВИКУВАМЕ ЗДРАВЈЕТО И БЕЗБЕДНОСТА НА РАБОТНОТО МЕСТО ДА СТАНАТ ФУНДАМЕНТАЛНО ПРАВО ЗА РАБОТНИЦИТЕ

Новости
Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија како дел од сите синдикати обединети во Светската конфедерација на синдикати (ITUC) повикува здравјето и безбедноста на работното место да станат фундаментално право за работниците. Како што покажува бројот на случаи на КОВИД-19 на работното место, неуспесите во здравјето и безбедноста при работа имаат катастрофални ефекти, не само врз работниците и нивните семејства, туку и врз индивидуалните бизниси, па дури и на цели економии. Во интерес на работниците, работодавачите и владите е здравјето и безбедноста при работа да станат основен принцип и право на работа на МОТ. Затоа ние синдикатите – на глобално ниво, на национално, на секторско ниво го одбележуваме Меѓународниот меморијален ден на работниците, 28 април, барајќи трипартит...
ПОДДРШКА ОД СИНДИКАТОТ НА КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

ПОДДРШКА ОД СИНДИКАТОТ НА КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

Новости
Синдикатот на Клинички центар дава целосна поддршка на протестите на здружените грански синдикати при КСС, кои ќе започнат на 26.04.2022 година со почеток од 16 часот, а се резултат на несоодветната примена на Законот за минимална плата. Во изминатиот период, барањата на КСС за усогласување на платите со минималната плата согласно Законот за минимална плата беа постојани, при секое покачување на минималната плата. Поради недоволното разбирање од страна на надлежните институции и отсуството на социјален дијалог, КСС беше принуден барањата на своите членови да ги изрази преку протести. Во изминатите години, инфлацијата и зголемените животни трошоци не беа соодветно проследени со покачувањето на платите, кое во јавната администрација изнесуваше само 5%. Намалениот животен стандард...
СОНК СО СИЛНА ПОДДРШКА ЗА НАЈАВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ КОИ ЌЕ ЗАПОЧНАТ НА 26.04.2022 ПРЕД СОБРАНИЕ НА РМ

СОНК СО СИЛНА ПОДДРШКА ЗА НАЈАВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ КОИ ЌЕ ЗАПОЧНАТ НА 26.04.2022 ПРЕД СОБРАНИЕ НА РМ

Новости
Од името на 30.000 членство на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија – СОНК, сакаме да Ви испратиме силна подршка за најавените протести кои ќе започнат на 26.04.2022 година пред Собрание на РМ. СОНК дава безрезервна и максимална поддршка на Вашата одлука за организирање масовни работнички протести поради крајно некоректниот однос и игнорирање од страна на Владата по однос на Вашите барања, а тоа е усогласување на платите со минималната плата, односно покачување на бодот како најбрзо решение во овој момент. Исто така, СОНК стои зад Вас во однос на непризнавање на заклучокот од Владата дека за ваквите барања за усогласување на платите со минималната плата потребен е период од 6 месеци, бидејќи за истите овие барања изминатите години, надлежните ...