1. Home
  2. Новости

Новости

Избрано ново раководство на ЕТУК на Конгрес одржан во Берлин

Во периодот од 23-26.05.2023 год. во Берлин се одржа Конгрес на Европската конфедерација на синдикати каде беше избрано ново раководство кое во следните 5 години ќе го води Естер Линч како Генерален секретар. Ова раководство е најмладото избрано до сега и запазена е родовата еднаквост. Избраните членови може да се видат на следниов линк. Воедно […]

Одржана транснационална работилница како дел од проектот „Иницирање активности за спроведување на Рамковниот договор за дигитализација на европските социјални партнери (ЕФАД)“

Во рамки на проектот „Иницирање активности за спроведување на Рамковниот договор за дигитализација на европските социјални партнери (ЕФАД)“, во периодот 15.06.2023 – 16.06.2023 во Фиренца, Италија се одржа транснационална работилница. На истата се разгледаа кои активности постојат во моментот во однос на дигитализацијата. Посебно се даде аспект на застапеноста на Вештачката интелигенција на ниво на […]

Tренинг работилница за Секцијата на млади при КСС

Во периодот од 15.05.2023 до 16.05.2023, Конфедерацијата на слободни синдикати во сорабока со Solidarity Center организираше тренинг работилница за Секцијата на млади при КСС. На тренинг работилницата присустните дисутираа за предизвиците кои што ги имаат младите во синдикатот и како истите да се надминат, но и кои можности ги имаат доколку се членови на КСС. […]

Меѓународната конфедерација на синдикати со поддршка за синдикатите во Македонија

Меѓународната конфедерација на синдикати  ( ITUC ) дава огромна  поддршка на синдикатите во Македонија во однос на отпорот кој го даваат за промените кои сака да ги направи Владата, а се однесуваат на 60 часовна па дури и 72 часовна работна недела. Во оргинална форма го пренесуваме текстот кој е објавен од нивна страна, а […]

Одржани три работилници за безбедност и здравје при работа

Во рамки на проектот „Промовирање на дијалогот за подобрување на работните услови, безбедноста и здравјето при работа“ се одржаа три работилници во Скопје, Струга и Битола во месец Април 2023. По спроведување на анкетата и подготвената анализата од истата, се одржаа 3 јавни дебати во периодот Декември 2022 – Јануари 2023, од кои што произлегоа […]

Протест на КСС по повод 1 МАЈ- Меѓународниот ден на трудот

Денес, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија со своите членови излезе пред Владата симболично правејќи пикник со ќебапчиња за да се искаже незадоволството од игнорирањето на работниците, борбата против прекршување на работничките права, прекршувањето на законите и колективните договори и сите заложби на синдикатите кои постoјано се игнорираат. Изминатите неколку години работникот е доведен до […]

Трет број на е-магазинот “Glas Radnika”

Регионалниот синдикален совет „Солидарност“ кој се состои од 10 синдикати од 6 земји во регионот го издаде третиот број на синдикалниот е-магазин “Glas Radnika”. Целта на овој е-магазин е  зајакнување на гласот на работниците и нивните синдикални организации и создавање силни синдикати. Секој број се фокусира на одреден аспект од областа на трудовото законодавство како […]

КСС ја продолжува едукацијата на своите членови од областа на Безбедноста и здравјето при работа како дел од проектот „Промовирање на дијалогот за подобрување на работните услови, безбедноста и здравјето при работа“

Во месец Март 2023, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС одржа три тренинг обуки како дел од проектот „Промовирање на дијалогот за подобрување на работните услови, безбедноста и здравјето при работа“. Во рамките на претходните активности и спроведени анализи, кои што беа дел од овој проект, заклучивме дека нашите членови не се запознаени […]