1. Home
  2. Новости

Новости

СОНК СО СИЛНА ПОДДРШКА ЗА НАЈАВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ КОИ ЌЕ ЗАПОЧНАТ НА 26.04.2022 ПРЕД СОБРАНИЕ НА РМ

Од името на 30.000 членство на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија – СОНК, сакаме да Ви испратиме силна подршка за најавените протести кои ќе започнат на 26.04.2022 година пред Собрание на РМ. СОНК дава безрезервна и максимална поддршка на Вашата одлука за организирање масовни работнички протести поради крајно некоректниот однос […]

Унијата на Независни и Автономни Синдикати на Македонија-(УНАСМ) со поддршка за протестите на гранските синдикати при КСС

Унијата на Независни и Автономни Синдикати на Македонија (УНАСМ) со безрезервна поддршка за протестите на гранските синдикати при Конфедерација на слободни синдикати на Македонија-КСС. УНАСМ дава целосна поддршка за напорите кои ги вложуваме како Конфедерација за унапредување на работничките права.

СИНДИКАТОТ ЗА УГОСТИТЕЛСТВО И ТУРИЗАМ НА МАКЕДОНИЈА СО БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДДРШКА НА ГРАНСКИТЕ СИНДИКАТИ ПРИ КСС

Поддршка за нашите братски синдикати: СУТ ја поддржува радикализацијата на синдикалните активности на гранските синдикати при КСС“ Синдикатот за угостителство и туризам на Македонија дава безрезервна поддршка на претстојните протести на гранските синдикати при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија коишто ќе започнат од 26 април (вторник). Доследното почитување на законите и колективните договори е […]

Поддршка на Пензионерскиот синдикат на Македонија за протестите на гранските синдикати при КСС

Пристојни плати значат пристојни пензии: Поддршка за протестите на гранските синдикати при КСС Пензионерскиот синдикат на Македонија безусловно и целосно ги поддржува протестите на гранските синдикати при КСС кои започнуваат од вторник (26 април). Животот во Македонија станува се поскап, а платите стагнираат. Од друга страна некои синдикати започнаа преку радикални мерки да ги бараат […]

Независниот синдикат на Одбраната дава целосна поддршка на протестите на гранските синдикати при КСС

Социјалниот дијалог е предуслов за пристојна плата за пристоен живот: НСО дава целосна поддршка на протестите на гранските синдикати при КСС Независниот синдикат на одбраната дава потполна поддршка на протестите на своите братски синдикати при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија и им изразува целосна солидарност. Браќа и сестри синдикалци, секој работник заслужува да има […]

Поддршка за СОНК од Синдикат на Полиција во Македонија

Синдикат на Полиција во Македонија – СПМ дава целосна и безрезервна поддршка на најголемиот Синдикат во Република Македонија – СОНК за претстојниот ШТРАЈК кој ќе започне на ден 11.04.2022 година. „Почитувани, Вашите членови и вработените кои ги преставувате треба да ги добијат правата коишто им следуваат согласно законите и колективните договори и истите треба да […]

Поддршка за штрајкот на СОНК од Синдикатот на Граѓански непрофитни организации

Независниот синдикат на Граѓански непрофитни организации дава целосна и безрезервна поддршка на братскиот синдикат: Самостоен синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија – СОНК,  за генералниот штрајк којшто ќе се одржи на 11 април. Законите од трудовата сфера предвидуваат права, а тие права им следуваат на вработените во образованието и науката и истите […]

Поддршка од синдикатот на Клинички центар на штрајкот на СОНК

Синдикатот на Клинички центар, дава целосна поддршка на генералниот штрајк на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК), кој ќе се одржи во понеделник на 11.04.2022 година со барања за усогласување на платите во образовниот сектор со минималната плата, односно зголемување на платите во образованието за 18,4%. Зголемувањето на минималната плата доведува до групирање […]

“КСС со подршка за генералниот штрајк на СОНК и повик до родителите за солидарност кон просветните работници “

Почитувани медиуми, КСС веќе подолго време укажува на лошата состојба на вработените во јавниот сектор и незадоволството од платите. Своето незадоволство гранските синдикати при КСС го искажаа низ низа различни синдикални активности. Низ годиниве гранските синдикати одржаа низа протести, а последниот протест беше одржан на 30.03.2022 година од повеќе грански синдикати при КСС. КСС одлучно […]

ССЕРИ со целосна поддршка на генералниот штрајк на СОНК

Ние како Самостоен Синдикат на работниците од Енергетика, Рударство и Индустрија – ССЕРИ на Македонија недвосмиспесно и безрезевно ја даваме нашата поддршка за генералниот штрајк на Синдикатот на Образование, Наука и Култура – СОНК на Македонија. Во целост ги подржуваме заложбите на СОНК во остварување на своите права, со зголемување на платите на просветните работници […]