1. Home
  2. Новости

Новости

Повик за експерт

Дата: 22.08.2022   Опис на работна задача: Повик за ангажирање на еден (1) експерт за изработка на анализа   Спроведувач: Конфедерација на слободни синдикати на Македонија – КСС   Донатор: Македонско здружение за заштита при работа – МЗЗПР   Организациска позадина: Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија во последните години бележи растечки тренд на несреќи […]

КСС бара да не се заборават работниците од приватниот сектор

Конфедерацијита на слободни синдакти на Македонија денеска повторно се обрати до сите пратеници во Собранието на Република Македонија се со цел прифаќање на амандманот кој што го поднесовме преку пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Јавноста знае дека КСС во изминатиот период имаше голем број на активности во делот на исполнување на законските обврски и усогласувањето на […]

КСС со ново барање до пратениците

Почитувани пратеници, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија како и многу пати претходно немајќи доверба во институциите но и во Владата на Република Македонија од причини што не наидовме на рабирање во изминатите години за потребата на почитувањето на Законот за минимална плата се обраќаше до Вас како законодавен дом и највисока инстанца на одлучување […]

УШТЕ ЕДЕН УСПЕХ ВО ПОДОБРУВАЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија ве информира за уште еден успех во подобрување на работничките права за којшто во изминатиот период работиме напорно и посветено. Имено, денеска на средба со градоначалникот на општина Битола, Г-динот Тони Коњаноски беше договорено зголемување на платите за 2,806 денари во локалната самоуправа и во јавните претпријатија кои се […]

„ССМ СЕ КИТИ СО ТУЃИ ЗАСЛУГИ“

Изјавите на Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) дека најавениот штрајк ги дава резултатите, односно дека во Град Скопје и ЈСП се покачени платите како заслуга на ССМ се НЕВИСТИНИТИ. Репрезентативната синдикална организација на Град Скопје во рамки на гранскиот синдикат ССКО при КСС и Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска потпишаа измени на Колективниот […]

КСС ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОБЕЗБЕДАТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ОД РЕБАЛАНСОТ НА БУЏЕТОТ ЗА СИТЕ РАБОТНИЦИ

Денеска раководството на КСС на покана на пратеничката група на ВМРО –ДПМНЕ остварија работна средба во Собранието на Република Македонија. Причината за средбата беше нашето барање коешто го испративме до сите пратеници во Собранието за кое бараме да се исправи неправдата и да се одвојат средства од ребалансот на буџетот за покачување на платите во […]

V-ТИ КОНГРЕС НА КСС

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС на 05.05.2022 година го одржа својот редовен 5-ти Конгрес. На Конгресот се избираше Претседател на КСС, каде што досегашниот претседател, Благоја Ралповски, беше реизбран за Претседател на КСС за следните 5 години. На 5тиот Конгрес на КСС свое обраќање преку видео порака имаа Лука Висентини – генералниот […]

ЧЕСТИТКА ЗА 1 МАЈ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ!

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија сака да им го честита 1ви Мај, меѓународниот ден на трудот на сите работници! А, борбата за работничките права се води секој ден… Оваа година немаме потреба симболично да го одбележиме овој ден, затоа што сме во синдикална пролет и борбата е секојдневна. Од многуте светски и домашни кризи […]

ПОВИКУВАМЕ ЗДРАВЈЕТО И БЕЗБЕДНОСТА НА РАБОТНОТО МЕСТО ДА СТАНАТ ФУНДАМЕНТАЛНО ПРАВО ЗА РАБОТНИЦИТЕ

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија како дел од сите синдикати обединети во Светската конфедерација на синдикати (ITUC) повикува здравјето и безбедноста на работното место да станат фундаментално право за работниците. Како што покажува бројот на случаи на КОВИД-19 на работното место, неуспесите во здравјето и безбедноста при работа имаат катастрофални ефекти, не само врз […]

ПОДДРШКА ОД СИНДИКАТОТ НА КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

Синдикатот на Клинички центар дава целосна поддршка на протестите на здружените грански синдикати при КСС, кои ќе започнат на 26.04.2022 година со почеток од 16 часот, а се резултат на несоодветната примена на Законот за минимална плата. Во изминатиот период, барањата на КСС за усогласување на платите со минималната плата согласно Законот за минимална плата […]