Автор: admin

КСС бара да не се заборават работниците од приватниот сектор

КСС бара да не се заборават работниците од приватниот сектор

Новости
Конфедерацијита на слободни синдакти на Македонија денеска повторно се обрати до сите пратеници во Собранието на Република Македонија се со цел прифаќање на амандманот кој што го поднесовме преку пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Јавноста знае дека КСС во изминатиот период имаше голем број на активности во делот на исполнување на законските обврски и усогласувањето на платите на сите работници согласно покчувањето на минималната плата и Законот за минимална плата. Сведоци сме дека имаме многу малку почитување на законите така што работниците во овој период на голема инфлација, зголемени основни животни трошоци, проследени преку економска и енергетска криза која што ја тресе нашата држава, голем број од нив останаа со плати на исто рамниште а не се во можност да ги сервисираат своите основн...
КСС со ново барање до пратениците

КСС со ново барање до пратениците

Новости
Почитувани пратеници, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија како и многу пати претходно немајќи доверба во институциите но и во Владата на Република Македонија од причини што не наидовме на рабирање во изминатите години за потребата на почитувањето на Законот за минимална плата се обраќаше до Вас како законодавен дом и највисока инстанца на одлучување со цел да се исправат неправдите кон работникот. За жал во изминатиот период нашето барање за Ваша поддршка беше препознаено само од пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ со која остваривме средба и прифатија да го поднесат амандманот со кој ќе се помогнат работниците од приватниот сектор за соодветна парична помош за вработените кои што земаат плата од 18.000 до 21.000 денари да им се исплати парична помош од три пати по 3.000 ...
EDUCATION UNION MEMBERSHIP – SEMINAR ON SECTION OF WOMEN KSS

EDUCATION UNION MEMBERSHIP – SEMINAR ON SECTION OF WOMEN KSS

Women
На 23, 24 и 25 јуни во Охрид, Хотел Десарет се одржа семинар на Секцијата на жени на КСС на тема: Поголем родов баланс во синдикатот и внесување на родовите прашања во Колективното преговарање во организација на КСС со партнерство на Фондацијата Фридрих Еберт. Во текот на првиот ден на семинарот, предавачи беа Елена Грозданова и Јована Тренчевска од МТСП, со презентации на теми поврзани со законската ргулатива од областа на родовата рамноправност и еднаквите можности, како и за родовиот јаз во платите. Вториот ден беше посветен на колетивното преговарање и еднаквоста помеѓу половите, каде предавач беше Мирјанка Алексевска од МТСП. Преку низа на интерактивни вежби, работилници и дискусии учесничките ги дискутира прашањата на родовата (не)еднаквост во Р. Македонија и начините како со подо...
HUMANITARIAN EASTER HAPPENING

HUMANITARIAN EASTER HAPPENING

Women
Секцијата на жени при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија организира Велидгенски хуманитарен хепенинг под наслов „Од срце - јајце - со љубов од жените на КСС“. Настанот се одржа на 21.04.2011 во просториите на КСС. На хепенингот учествуваа активистки од Секциите на жени од сите грански синдикати во КСС, чиишто вредни раце подготвија најразновидни Велигденски аранжмани кои потоа беа донирани во СОС Детското село и Геронтолокиот Завод „13 ноември - Скопје“. На хепенингот, на кој присуствуваа и претставници на медиумите, се изврши и избор на најубав аранжман, а сите жени учеснички добија и Благодарници за нивниот ангажман во оваа активност....

Women Section of KSS seminar in Probistip

Women
Oд 28 до 30 октомври 2010 во Пробиштип Секцијата на жени на КСС одржа семинар за своите членки. Целта на овој семинар беше дискутирање за актуелните теми поврзани со дискриминацијата и мобингот на работното место, како и за ефикасната комуникација во синдикалната работа како предуслов за остварување на синдикалните цели. Семинарот се реализира во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија во Скопје. На семинарот беа присутни околу 30 жени, претежно од источниот дел на Македонија, од повеќето грански синдикати на КСС. Предавачи на првиот дел на семинарот беа членки на НВО “Центар за перма култура„ од Штип, кои се осврнаа на темите за мобинг и дискриминацијата, правната легислатива, итн. Вториот ден од семинарот Предавач беше Претседателот на Секцијата на жени на КСС Гордана Бу...
FIVE YEARS KSS

FIVE YEARS KSS

Women
На 28 декември 2010 КСС одбележа еден многу значаен јубилеј – 5 години од своето постоење, кој беше прославен во Хотелот Континентал со низа активности: Свечена седница, Новогодишен хуманитарен базар во организација на Секцијата на жени на КСС и свечен коктел. Хуманитарниот базар на кој за продажба беа домашно направени производи на нашите членки, храна, накит, облека идр, ја надополни свеченоста и предизвика огромен интерес. КСС е горда што со скромниот приход остварен со продажба на овие производи ќе донесе предновогодишна радост за штитениците на СОС Детското село и Домот за стари лица - 13 Ноември....
RESOLVING CONFLICT – SEMINAR FOR WOMEN SYNDICALISTS

RESOLVING CONFLICT – SEMINAR FOR WOMEN SYNDICALISTS

Women
На 17, 18 и 19 02. 2011 год. во Штип, Хотел "Ваго" се одржа семинар на Секцијата на жени на КСС на тема "Решавање на конфликти". Овој семинар е еден од низата семинари кои се одржуваат во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт.На семинарот учествуваа 25 учеснички од повеќегрански синдикати на КСС. Предавач на семинарот првиот ден беше Лилјана Ѓорѓиоска, Советник во Бирото за развој на образование на РМ, на тема: "Поим и извори на конфликти". Вториот ден, предавач беше Г. Букревска, на тема: "Решавање на конфликти во синдикалните организации". Двата дена работата се одвиваше преку работилници на дадените теми, во кои учесничките имаа можност веднаш да ги имплементираат стекнатите знаења. Семинарот помина во работна атмосфера и меѓусебно дружење, и заклучок беше дека ваквите семинари се...
FEMALE SECTION OF HOST REGIONAL SEMINAR ON CONFLICT RESOLUTION – SEMINAR FOR WOMEN SYNDICALISTS

FEMALE SECTION OF HOST REGIONAL SEMINAR ON CONFLICT RESOLUTION – SEMINAR FOR WOMEN SYNDICALISTS

Women
Секцијата на жени на КСС беше домаќин на Регионален семинар на секциите на жени од синдикатите-членки на Регионалниот синдикален совет "Солидарност" кој се одржа од 6 до 8 октомври 2011. Темата на семинарот беше "Јакнење на жените синдикалистки за лидерски позиции" а целта беше меѓусебно запознавање на членките на Секциите на жени од регионот и можност заеднички да проговорат на оваа интересна тема под раководство на експерти во областа на родовата еднаквост. На семинарот зедоа учество на синдикалистки од БиХ, Србија и Црна Гора. Реализацијата на семинарот е во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија во Скопје....