1. Home
  2. Секција на жени

Секција на жени

Се одбележува Светскиот ден против насилството врз жените

Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените е воспоставен на првиот состанок на феминистките од Јужна Америка и Кариби во 1981 година во Богота, кога за првпат жените отворено зборуваа за семејното насилство, силувањето и сексуланото злоставување. 25 ноември е избран како ден на сеќавање на сестрите Мирабел – Патрија, Минерва и Марија Тереза, […]

КСС го одбележи 8 март под мотото „Не сакаме цвеќе, сакаме поголеми права“

КСС го одбележа 8ми март под мотото „Не сакаме цвеќе, сакаме поголеми права“ По повод 8 март – Меѓународниот ден на жената, женската секција при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, одржа настан под мотото „Не сакаме цвеќе, сакаме поголеми права“, во Жена парк – Борец, каде што се делеше и печатен материјал, чија главна […]

Секцијата на жени при КСС во кампања против родово-базирано насилство врз жените на работното место

Секцијата на жени при КСС даде свој придонес во одбележувањето на овој ден за да се потсетиме кои се права ги уживаме денес, но и дека борбата за рамноправност сеуште трае. Денес во Градскиот трговски центар се подели печатен материјал со кој се осврна внимание на борбата против насилство врз жените на работното место. Денес […]

Секцијата на жени при КСС во донаторска акција

Секцијата на жени при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија по повод одбележувањето на меѓународниот ден на жената 8ми март изврши донација која се состоеше од средства за секојдневните потреби на децата кои живеат во СОС детското село- Скопје. Здружението делува и работи на развојни програми од областа на социјална заштита, социјална превенција и детски […]

Секцијата на жени на КСС во кампања за еднаква работа, еднакви плати

Скопје, 8 март 2017 Секцијата на жени при КСС, Меѓународниот ден на жената го одбележува на еден поинаков начин преку испраќање на порака за еднаквост во платите за жените и за мажите. Еднаквоста во платите за жените и мажите е првиот важен чекор кон поголема еднаквост во општеството, бидејќи разликите во платите се едни од најочигледните […]

КСС УЧЕСНИК НА 13 ЖЕНСКА ШКОЛА И КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПЕРК/ИТУЦ

На 6,7,8.12.2012 во Будимпешта се одржа 13 по ред меѓународна Синдикална школа и Конференција на Паневропскиот регионален совет на Меѓународната конфедерација на синдикати ПЕРК-ИТУЦ. Темата на школата беше „Јакнење на положбата на жените на работното место и во синдикатите“ и „Јакнење на положбата на женските структури“. На оваа школа учествуваа претставнички на повеќето женски секции […]

ЖЕНСКАТА СЕКЦИЈА ДОМАЌИН НА РЕГИОНАЛЕН СЕМИНАР РЕШАВАЊЕ НА КОНФЛИКТИ – СЕМИНАР ЗА ЖЕНИ СИНДИКАЛИСТКИ

Секцијата на жени на КСС беше домаќин на Регионален семинар на секциите на жени од синдикатите-членки на Регионалниот синдикален совет “Солидарност” кој се одржа од 6 до 8 октомври 2011. Темата на семинарот беше “Јакнење на жените синдикалистки за лидерски позиции” а целта беше меѓусебно запознавање на членките на Секциите на жени од регионот и […]

РЕШАВАЊЕ НА КОНФЛИКТИ – СЕМИНАР ЗА ЖЕНИ СИНДИКАЛИСТКИ

На 17, 18 и 19 02. 2011 год. во Штип, Хотел “Ваго” се одржа семинар на Секцијата на жени на КСС на тема “Решавање на конфликти”. Овој семинар е еден од низата семинари кои се одржуваат во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт.На семинарот учествуваа 25 учеснички од повеќегрански синдикати на КСС. Предавач на семинарот првиот […]

ПЕТ ГОДИНИ КСС

На 28 декември 2010 КСС одбележа еден многу значаен јубилеј – 5 години од своето постоење, кој беше прославен во Хотелот Континентал со низа активности: Свечена седница, Новогодишен хуманитарен базар во организација на Секцијата на жени на КСС и свечен коктел. Хуманитарниот базар на кој за продажба беа домашно направени производи на нашите членки, храна, […]

Секцијата на жени на КСС одржа семинар во Пробиштип

Oд 28 до 30 октомври 2010 во Пробиштип Секцијата на жени на КСС одржа семинар за своите членки. Целта на овој семинар беше дискутирање за актуелните теми поврзани со дискриминацијата и мобингот на работното место, како и за ефикасната комуникација во синдикалната работа како предуслов за остварување на синдикалните цели. Семинарот се реализира во партнерство […]