1. Home
  2. Секција на млади

Секција на млади

Одржан вебинар на Комитетот на млади при PERK

Денес се одржа виртуелна средба на Комитетот на млади при ПЕРК, односно вебинар преку платформата ZOOM. Тема на овој вебинар беше Конвенцијата бр. 190 за борба против насилство и вознемирување на работното место и нејзиното влијание врз младите во Европа и ширум светот. Оваа конвенција е усвоена уште во јуни 2019 година на 108 мата […]

Посета од претставници на Union to Union од Шведска

На ден 20.06.2018 во просториите на КСС во посета беа преставници на синдикатот Union to Union од Шведска која е дел од Шведската Конфедерација на синдикати и Шведската конфедерација на професионални работници. Union to Union ја промовира пристојната работа, демократијата, одржливи развој и човекови права. Тие поддржуваат локални, но и странски синдикати со цел на […]

Националната кампања „365 работнички права за младите!“

Од 01 јануари 2018 година, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, заедно со Младинските Информативни и Советодавни Центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Факултети.мк официјално ја започнаа Националната кампања „365 работнички права за младите“. Целта на кампањата е да ја подигне свеста кај младите за нивните работнички права кои им се […]

Работилница на МОТ – Права на младите на работното место

Во периодот од 29,30.11 и 01.12.2017 год. во хотел Епинал во Битола се одржа активност на која целна група беа младите до 29 години. Оваа активност имаше за цел да им обезбеди поддршка на синдикатите, службите за вработување,институциите за образование и наука како и на младинските организации во нивните иницијативи што се насочени кон подигнување […]

Прва синдикална школа за млади на КСС

Од 9-11 ноември се одржа Првата синдикална школа за млади на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија на која се обработуваше мобингот како  тема односно “ Вознемирување на работно место (мобинг) “. Обуката беше организирана од КСС, а поддржана од ITUC ( Интернационална конфедерација на синдикати) и  PERC ( Пан Европски Регионален Совет). Школата се […]

Одржана обука ” Права на младите на работното место-пристојна работа за младите луѓе “

Обуката која се одржа во периодот од 27-29.09.2017 год.во Охрид е во склоп на програмата ” Права на младите на работното место-пристојна работа за младите луѓе ” која има за цел подигање на свеста на младите луѓе за нивните права на работното место. Како главни сегменти на кои се обрна најголемо внимание беа: клучните карактеристики […]

СРЕДБА НА МЛАДИТЕ СИНДИКАЛИСТИ ОД ЈИЕ СО МЛАДИТЕ ОД ГЕРМАНИЈА И АВСТРИЈА

Од 1 до 4 октомври КСС беше домаќин на 4-та средба на младите синдикалисти од Југоисточна Европа со нивните колеги од синдикатите на Германија (ДГБ) и Австрија (ОГБ) организирана во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт. Младите синдикалисти во оваа пригода разменија интересни искуства и информации по теми кои се еднакво актуелни во сите земји кои […]

ОДРЖАН ТРЕТИОТ МОДУЛ НА ШКОЛАТА ЗА МЛАДИ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ

„Законот за работни односи, теорија и пракса“, беше темата на вториот модул на Школата за млади синдикални лидери на КСС, која се одржа на 18-20 мај во Хотел Бисер, Струга. Предавачи овој семинар беа д-р Тодор Каламатиев и м-р Александар Ристовски од Правниот факултет “Јустинијан Први“. Професорот Тодор Каламатиев, по општиот вовед, ги запозна слушателите […]

ОДРЖАНИ ИЗБОРНО СОБРАНИЕ И ЕДУКАТИВЕН СЕМИНАР

На 7 октомври во Струга беше одржано изборно собрание на Секцијата за млади, на кое беа избрани нов Претседател и Потпретседател на Секцијата. Тројца кандидати се бореа за местото претседател, кои пред делегатите ја презентираа својата биографија и програма за работа. Со тајно гласање за Претседател беше избран Саша Иванов, претседател на синдикалната организација на […]