1. Home
  2. Uncategorized

Uncategorized

КСС домаќин на меѓународна обука на тема ,,Активно стареење” организиранa од полскиот синдикат НСЗЗ Солидарност

КСС беше домаќин на завршната меѓународна обука која се одржа во рамки на проектот: Иницирање активности за спроведување на автономна рамковна спогодба на европските социјални партнери, кои што се однесуваат на активно стареење и меѓугенерациски пристап, која се одржа од 28.09.2021 до 30.09.2021г. во Скопје. Меѓународната обука беше во организација на НСЗЗ Солидарност од Полска, […]

Вмрежување на Локалните Економско-социјални совети

Денес се одржа настан со цел вмрежување на Локалните Економско-социјални совети во Македонија со цел согледување на состојбите и дијагностика на локалните пазари на трудот. На настанот беше направена презентација за дијагностика на локалните пазари на трудот од страна на Благица Петрески од Фајнанс Тинк, а присутни беа членови од сите локални економско социјални совети. […]

ОТВОРЕН ДЕН СО КСС

Конфедерација на слободни синдикати организира отворен ден за сите оние кои сакаат да дознаат нешто повеќе од областа на работните односи, синдикатот и синдикалното делување. Ве покануваме на 23.09.2021 год. ( четврток ) од 10,30- 13,00 часот да го поминете денот заедно со нас во кафе Three Kitchen & bar кој се наоѓа на ул. […]

Пензионерскиот синдикат по повод Денот на пензионери, со предлог за усогласување на пензиите

Во пресрет на денот на пензионерите 20 септември, Пензионерскиот синдикат на Македонија им го честита денот на пензионерите и им посакува добро здравје, долг живот и успех во истиот, со надеж идниот ден на пензионерите да го дочекаме без Ковид – 19 и со повисоки пензии и подобар начин на усогласување на истите. Уште од […]

Пазарот на труд за време на пандемијата – осврт на Државната комисија НСЗЗ „Солидарност“

На ден 24 мај оваа година, Државната комисија НСЗЗ „Солидарност“ организираше меѓународна конференција посветена на управување со возраста во компаниите во однос на брзите промени на пазарот на трудот поврзани со новите технологии, демографијата и што е најважно, пандемијата. Оваа конференција беше резимирање на експертските активности извршени во рамките на проектот „Иницирање мерки за спроведување […]

Меѓународен ден на младите

Кризата со KОВИД-19 ги влоши предизвиците со кои се соочуваат младите работници кога влегуваат на пазарот на трудот. Во ЕУ, невработеноста кај младите се зголеми од 14,9% на 17,1% од како започна пандемијата, а и во остатанатиот дел од Европа ситуацијата не е подобра. Ако плановите за закрепнување не вклучуваат конкретни мерки за борба против […]

КСС се спротивставува на изјавата на Премиерот за корупцијата во јавниот сектор

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС остро се спротивставува на изјавата на Претседателот на Владата, Г-дин Зоран Заев дека корупцијата не постои во високите ешалони на власта и дека единствено корумпирани се административните службеници. Премиерот упорно манипулира со јавноста, но воедно и со административните службеници кои што оваа власт ги става под големи […]

Соработка на КСС со хрватските и црногорските синдикати за заштита на правата на сезонските и мигрантските работници

Синдикалните централи Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, Сојузот на самостојни синдикати на Хрватска (SSSH) и Унијата на слободни синдикати на Црна Гора (USSCG) потпишаа Меморандум за разбирање за трилатерална прекугранична соработка со цел заштита и унапредување на правата на сезонските и мигрантските работници во Хрватска, Црна Гора и Македонија. Потпишувањето на Меморандумот е  конкретизација […]

Соработка на КСС со хрватските и црногорските синдикати за заштита на правата на сезонските и мигрантските работници

The Confederation of Free Trade Unions of Macedonia, the Union of Autonomous Trade Unions of Croatia (SSSH) and the Union of Free Trade Unions of Montenegro (USSCG) signed a Memorandum of Understanding on trilateral cross-border cooperation to protect and promote the rights of seasonal workers in Croatia, Montenegro and Macedonia. The signing of the Memorandum […]

Стратегија за привлекување нови членови и нетипични вработени

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија од 24-26.06.2021 спроведе работилница на тема “Привлекување на нови членови и нетипични вработувања” на која се презентираше стратегијата со која КСС сака да направи промена во однос на можностите за  членување во синдикат, односно за привлекување на нетипичните форми на вработувања или лицата кои работат на работни места кои […]