Author kss

На 16 и 17 јули во Белград се одржува Регионалниот форум за плати кој го организира Пан- Европскиот регионален совет (ПЕРК), Меѓународната конфедерација на синдикати (ITUC) во соработка со ILO ACTRV, со цел да поддржат синдикатите од Југоисточна Европа во борбата за пристојна плата за пристоен живот и социјалната заштита, вклучувајќи ја и мнималната плата. На форумот се разгледа реалната состојба на платите, како и предизивикот на синдикатите да успеат во нивните барања за покачување на платите, бидејќи платите во земјите од Југоисточна Европа се нависитина ниски, на кој учестува Претседателот на КСС, Благоја Ралповски и економски експерт Драган Јосевски. На форумот…

На 12.07.2019 година, се одржа Национална Конференција на тема „Колективни договори – клуч за успешен систем на Безбедност и здравје при работа“, во организација на Асоцијација за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“.  На Конференцијата во пленарната сесија беше презентирана кратката анализа и предлог мерките за улогата на колективните договори за подобрување на системот на Безбедност и здравје при работа. Во рамките на двата панела свои излагања имаа претставници од науката, синдикатите, работодавачите, претставници од МТСП, инспекторатот и стручните лица од областа на Безбедност и здравје при работа. Како претставник и панелист од КСС свое излагање имаше д-р Ангел Панев.…

На 26.06.2019 во Дрезден, Германија се одржа работна експертска сесија во рамките на проектот Модели на инклузивен менаџмент во хемиската индустрија “Between red and teal”. Експерите од Македонија, Германија, Латвија, Литванија, Полска и Романија ги презентираа Извештаите за секоја земја за моделите на вклучување на работниците во процесот на одлучување.  Извештаите од земјите членки на Европската Унија, покажуваат добри практики на информирање, консултирање и вклучување на работниците во процесот на одлучување преку различни форми. Македонија како земја кандидат нема правна обврска за вклучување на работниците во процесот на одлучување. За Македонија останува предизвик правно да ја регулира оваа обврска која…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија  на 25.06.2019 година одржа работилница за безбедност и здравје при работа во склоп на проектот кој го води. Проектот е насловен како „Безбеден работник е почитуван работник“ и се состои од повеќе активности и работилници за зголемување на капацитетите на синдикатот и подигање на свеста на работниците за тоа колку е важно да се применуваат мерките и прописите од страна на работниците, но и од страна на работодавачите. На работилницата се дискутираше за законот за безбедност и здравје при работа, состојбите на терен, улогата на синдикалните претставници и беа изнесени ставови од страна на…

Денес на 11.06.2019 се одржа панел дискусија на тема „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“ во организација на Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“. Панелисти на дебатата беа: Претседателот на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, Благоја Ралповски, Иван Пешевски, од синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање – СГИП, Горан Нешевски, претставник од Министерството за труд и социјална политика и професорот Лазар Јовевски од Правниот факултет. На националната работилницата се разгледа прашањето за улогата на колективните договори во рамките на уредување на безбедноста и здравјето при работа во македонскиот трудово – правен…

Повик за изразување интерес Процена на потреби за услуги за синдикатите во Северна Македонија Конфедерација на слободни синдикати на Македонија – КСС Историјат Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, споделувањето на користите и зајакнувањето на економскиот просперитет и социјалната добросостојба. Оваа помош е канализирана преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, што се…

Конфедерацијата на слободни синдикти на Македонија на 08.06.2019 година го одржа својот протест и покрај големиот број на обструкции, обиди за спречување и разни притисоци. Неколку дена пред одржување на протестот, Владата го прогласи 08.06.2019 година (сабота) за работен ден за јавниот сектор во Скопје. Членовите се сообраа пред Порта Македонија и Министерство за правда продолжија пред Влада од каде што ги упатија своите барања. Во своето обраќање Претседателот на КСС, Благоја Ралповски испрати моќна порака до своите членови и истакна: “Оваа година, на стогодишнината на Меѓународната организација на трудот – еден век, кога треба да кажеме дека се унапредени…

Движењето за социјална правда – ЛЕНКА преку свој фејсбук статус ја поддржи Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија за престојниот протест најавен за 08.06.2019 (сабота) во 16 часот. Во нивниот фејсбук статус се вели: Секако дека во услови на (нео)либерализам социјалниот дијалог не е возможен, уште повеќе, тој е само маска за замајување на работничката класа од страна на властодржците. Во вакви околности, должност е на работниците да се обединат наспроти оваа класа на елитни политичари и да го побараат, не само она што е нивно туку и она што е добро за сите; за целокупната политичка заедница. Оттаму, овој најавен…

Европската и Светската Конфедерација на синдикати со писмо адресирано до КСС го осудија мешањето на Владата во внатрешните работи на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС. Во писмото се вели дека целосно го поддржуваат протестот со кој се повикува на почитување на законите, колективните договори и меѓународните трудови стандарди кои ги има ратификувано Македонија. Особено, Конвенциите 87 и 98 од Меѓународната Организација на труд, како и Европската Социјална Повелба. Во писмото се вели дека неприфатливо е Владата – истата онаа која искажува посветеност на вредностите на Европската Унија, да врши притисоци на членовите на синдикатите во јавниот сектор,…

Гранските синдикати при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, неколку месеци наназад се обидуваат да воспостават социјален дијалог со надлежните претставници на министерствата и државните органи со цел преку дијалог, разрешување на одредени проблеми кои ги засегаат вработените во јавниот сектор, како и поставување на неколку легитимни барања за подобрување на социо-економскиот статус на нашите членови и вработени во одредени државни и јавни институции. Во изминатиот период  КСС ги исцрпи сите демократски можности за остварување на социјалната правда преку фер и конструктивен социјален дијалог, па затоа во последните месеци го промени курсот на делување и одпочна со организирање…

1 2 3 4 5 13

Copyright kss.mk