1. Home
  2. kss

kss

НСО со огромна поддршка за протестот на Синдикатот на клинички центар

Независниот синдикат на одбраната дава целосна и безрезервна поддршка на протестот на Синдикатот на клинички центар кој ќе се одржи во среда. Свесни за лошиот стандард на сите работници во државата цениме дека секо зголемување на платите е добредојдено. Синдикатот на клинички центар бара линеарно зголемување на платите од 2,806 денари, а истото надлежните треба […]

Пензионерскиот синдикат дава целосна поддршка на протестот на Синдикатот на клинички центар

Пензионерскиот синдикат на Македонија дава целосна поддршка на претстојниот протест на Синдикатот на клинички центар кој ќе се одржи во среда. Барањето на нашиот братски синдикат е линеарно зголемување на платите на здравствените работници за 2,806 денари. Зголемување коешто им следува и треба да им се овозможи. Борбата за остварувањето на работничките права е долга […]

САДУ дава целосна поддршка на протестот на Синдикатот на клинички центар

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија дава целосна и безрезервна поддршка на протестот на братскиот Синдикат на клинички центар кој ќе се одржи во среда. Како грански синдикат постојано се залагаме за унапредување на правата на работниците во сите сектори. Нашето синдикално братство се базира на солидарност, па оттаму секогаш сме подготвени да […]

Повик за ангажирање на еден (1) експерт за изработка на студија

Дата: 18.11.2022   Опис на работна задача: Повик за ангажирање на еден (1) експерт за изработка на студија   Спроведувач: Конфедерација на слободни синдикати на Македонија – КСС   Донатор: Македонско здружение за заштита при работа – МЗЗПР   Организациска позадина: Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија во последните години бележи растечки тренд на несреќи […]

Прв број на е-магазинот “Glas Radnika”

Регионалниот синдикален совет „Солидарност“ кој се состои од 10 синдикати од 6 земји во регионот започна со изработка и издавање на сопствен синдикален е-магазин “Glas Radnika”. Целта на овој е-магазин е  зајакнување на гласот на работниците и нивните синдикални организации и создавање силни синдикати. Секој број се фокусира на одреден аспект од областа на трудовото […]

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА ПАЗАРОТ НА ТРУД – ПРОЕКТ ЕФАД

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС е дел од проектниот конзорциум што учествува во проект заснован на европскиот документ „Рамковен договор на европските социјални партнери за дигитализација“ – потпишан на 22 јуни 2020 година од страна на европските социјални партнери, Проектниот конзорциум се состои од 10 организации од 5 земји. Водач на проектот […]

МАКЕДОНСКА МЕРА- MACEDONIKUM ADMODUM

МАКЕДОНСКА МЕРА- MACEDONIKUM ADMODUM Tема: Правила, правила, да би те удавила…? Како што велеше познатиот рефрен од песната на Бора Чорба, веројатно кај нас се случува во реалноста. Новиот Правилник за постапката за доставување и регистрација на колективните договори и нивните измени (го кратам насловот бидејќи во оргинал е километрски и на крај забораваш воопшто […]

Повик за експерт

Дата: 22.08.2022   Опис на работна задача: Повик за ангажирање на еден (1) експерт за изработка на анализа   Спроведувач: Конфедерација на слободни синдикати на Македонија – КСС   Донатор: Македонско здружение за заштита при работа – МЗЗПР   Организациска позадина: Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија во последните години бележи растечки тренд на несреќи […]