1. Home
  2. kss

kss

КСС ја продолжува едукацијата на своите членови од областа на Безбедноста и здравјето при работа како дел од проектот „Промовирање на дијалогот за подобрување на работните услови, безбедноста и здравјето при работа“

Во месец Март 2023, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС одржа три тренинг обуки како дел од проектот „Промовирање на дијалогот за подобрување на работните услови, безбедноста и здравјето при работа“. Во рамките на претходните активности и спроведени анализи, кои што беа дел од овој проект, заклучивме дека нашите членови не се запознаени […]

Финална конференција во склоп на проектот Зајакнување на улогата на синдикатите во ублажувањето на влијанието на Ковид 19 кризата

Во текот на денешниот ден се одржува финална конференција која ја организираше Конфедерацијата на слободни синдикати во склоп на проектот  Зајакнување на улогата на синдикатите во ублажувањето на влијанието на Ковид 19 кризата кој го спроведува заедно со Европската конфедерација на синдикати. Оваа конференција имаше за цел да ги изнесе заклучоците  кои КСС ги доби […]

Честит 8ми Март

Денес насекаде низ светот се одбележува Меѓународниот  ден на жената. На овој ден се одбележува борбата на жените за економска, политичка и социјална рамноправност . Почнувајќи од Првата меѓународна конференција на жените одржана во 1910 година,  па се до денес постои борбата на жените за подобрување на нивниот социо-економски статус во општеството. Симболиката е актуелизирање […]

КСС со остра реакција на барањето за автентично толкување од Законодавно-правната комисија при Собранието на член 66 од Законот за буџетите

Тоа што го зборуваме подолг временски период и што негодуваме како синдикат за недоследностите на Владата во исполнувањето на законите како и обидот еден до двајца министри да диригираат зголемување и намалување на платите во јавниот сектор сега се покажува на дело со барањето за автентично толкување од Законодавно – правната комисија при Собранието, на […]

Јавни дебати за безбедност и здравје при работа

Конфедерацијата на слободни синидкати – КСС во рамките на проектот „Промовирање на дијалогот за подобрување на работните услови, безбедноста и здравјето при работа“, поддржан и финансиран од Македонското здружение за заштита при работа во периодот декември 2022 – јануари 2023 одржа три јавни дебати каде што се говореше за безбедноста и здравјето при работа. Во […]

Финална конференција на тема „Заштита на здравјето и безбедноста на работниците во Македонија“

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС во соработка со Solidarity Center од САД и Македонското здружение за заштита при работа – МЗЗПР  реализираше вкупно осум тренинг работилници на кои учествуваа синдикални претставници од осум грански синдикати на КСС: СОНК, СТВ, ССЕРИ, СУТ, САДУ, НСО, ССКЦ И СПМ. Целта на овие работилници беше да […]

Втор број на е-магазинот “Glas Radnika”

Регионалниот синдикален совет „Солидарност“ кој се состои од 10 синдикати од 6 земји во регионот го издаде вториот број на синдикалниот е-магазин “Glas Radnika”. Целта на овој е-магазин е  зајакнување на гласот на работниците и нивните синдикални организации и создавање силни синдикати. Секој број се фокусира на одреден аспект од областа на трудовото законодавство како […]

КСС со допис до пратениците за поддршка на поднесените амандмани за измена на Буџетот за 2023

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) се обрати до пратениците во Собранието да ги поддржат амандманите за измени на буџетот за 2023, кои што беа поднесени од група пратеници како реакција на дописот од КСС до пратениците во Собранието.   Во прилог Барањето до пратениците:  

Компаративна анализа за вработените во јавниот сектор

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) со поддршка од ITUC/PERC и Union to Union, започнувајќи од мај 2022 година работеше на детална анализа во јавниот сектор во насока на неговите карактеристики како и синдикалното организаирање со цел подобрување на вештините на синдикалните претставници. За време на овој период се спроведоа интервјуа и прашалници во […]

КСС поднесе Барање до пратениците за целосно почитување на Законите и правилно проектирање на Буџетот за 2023

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија денес врз основа на Одлуката на извршниот одбор поднесе барање до народните пратеници во Законодавниот дом на Македонија за целосно почитување на Законите и правилно и целосно проектирање на Буџетот за 2023 година.   Неможноста да интервенираме во Економско Социјалниот Совет поради цврстиот негативен став на владините претставници, пред […]