1. Home
  2. Новости
  3. СОНК со силна поддршка на синдикатите во КСС кои ќе излезат на протест

СОНК со силна поддршка на синдикатите во КСС кои ќе излезат на протест

СОНК со силна поддршка на синдикатите во КСС кои ќе излезат на протест
0
161 ПРЕГЛЕДИ

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија од името на 30.000 членство на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија – СОНК доби силна поддршка за најавениот предупредувачки протест и активностите што ги преземаат дел од гранските синдикати, здружени во КСС, за подобрување на нивните права од работен однос.

,,Барањата за усогласување на платите врз основа на зголемување на минималната плата на национално ниво, како и почитувањето на Законот за минимална плата и колективните договори, се барања за кои заедно се бориме подолго време, за кои треба да бидеме сериозно сфатени и барања кои итно треба да бидат прифатени од страна на Владата.

,,Сакаме да ги увериме членките на Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС), каде што впрочем и СОНК припаѓа, дека имаат отворена поддршка од сите нас, а особено заради оправданите барања коишто ги упатуваат до Владата.”

Енергично стоиме зад одбрана на правата и интересите на сите работници во државата и гласно протестираме за секакво влијание, мешање или манипулација на власта на сите нивоа, во синдикалното организирање и дејствување. Само здружен, единствен и вистински синдикат, како што е КСС, може и треба да претставува сериозен фактор во државата, кој ќе биде почитуван од страна на надлежните.

СОНК е убеден дека Вашиот организиран протест ќе биде успешен и дека Вашите оправдани барања ќе бидат конечно сериозно сфатени и прифатени од надлежните во државата.

Сепак, сметаме дека по пат на социјален дијалог ќе се изнајдат взаемно прифатливи решенија за гранските синдикати при КСС и Ве уверуваме дека СОНК и во иднина ќе им ја дава целосната поддршка за сите чекори што би ги преземале.

Ви посакуваме успех во Вашата мисија, со надеж за остварување на истата, секако со нашето присуство на протестот кој ќе се одржи на 30.03.2022 година во 15:30 часот пред Собранието на Република Македонија.”