1. Home
  2. Новости
  3. КСС со учество на трипартитна работилница организирана од МОТ

КСС со учество на трипартитна работилница организирана од МОТ

КСС со учество на трипартитна работилница организирана од МОТ
0
166 ПРЕГЛЕДИ

Конфедерацијата на слободни синдикати зема учество на  трипартитна работилница на тема “Кон систем за предвидување на потребните вештини во Северна Македонија.” која се одржува од 10-12 септември во хотел Мериот, Скопје.

Работилницата за учење, координација и креирање е организирана од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог со цел создавање на повеќе и подобри работни места, спроведуван од Меѓународната организацијата на трудот (МОТ), а финансиран од Европската Комисија. Работилницата се организира во соработка со Европската фондација за обуки. Презентери и фасилитатори на дискусијата се г-ѓа Алесандра Молц, специјалист на МОТ за вештини и г-а Кристина Мереута, специјалист на ЕТФ за пазарот на трудот.

Работилницата е ориентирана кон зајакнување на капацитетите на членовите на Националниот и на локалните економско-социјални совети за нивно вклучување во процесите на предвидување на потребни вештини, поврзување на постоечките институции со различни фокуси, методологии и цели, при креирање на заеднички јазик и споделување на информации, идентификување на институционалните улоги и обврски и механизми за меѓу-институционална соработка, заедничко развивање на предлози за политики и план за ефективна и координирана институционална рамка за утврдување на тековните и идните потребни вештини.