1. Home
  2. Новости
  3. Избрано ново раководство на ЕТУК на Конгрес одржан во Берлин

Избрано ново раководство на ЕТУК на Конгрес одржан во Берлин

Избрано ново раководство на  ЕТУК на Конгрес одржан во Берлин
0
218 ПРЕГЛЕДИ

Во периодот од 23-26.05.2023 год. во Берлин се одржа Конгрес на Европската конфедерација на синдикати каде беше избрано ново раководство кое во следните 5 години ќе го води Естер Линч како Генерален секретар. Ова раководство е најмладото избрано до сега и запазена е родовата еднаквост. Избраните членови може да се видат на следниов линк.

Воедно оваа година ЕТУК ја слави својата 50 годишнина од своето формирање.

На Конгресот исто така е изгласан и манифест во кој се вметнати и 12 барања кои се однесуваат за работниците и истите ќе се бараат од новите избраници во Европскиот парламент во 2024 година.

Манифестот може да го видите на следниот линк.