1. Home
  2. Новости
  3. Поддршка за СОНК од Синдикат на Полиција во Македонија

Поддршка за СОНК од Синдикат на Полиција во Македонија

Поддршка за СОНК од Синдикат на Полиција во Македонија
0
265 ПРЕГЛЕДИ

Синдикат на Полиција во Македонија – СПМ дава целосна и безрезервна поддршка на
најголемиот Синдикат во Република Македонија – СОНК за претстојниот ШТРАЈК кој ќе започне на ден
11.04.2022 година.
„Почитувани, Вашите членови и вработените кои ги преставувате треба да ги добијат правата
коишто им следуваат согласно законите и колективните договори и истите треба да бидат дел од
социјалниот дијалог во државата.
Зголемувањето на минималната плата го поддржавме и како Грански Синдикат и како
Конфедерација во која членуваме. Бидејќи со истото не се решија проблемите со усогласувањето на
колективните договори со растот на минималната плата, како што и впрочем Законот за минимална
предвидува, без порамнувањето на платите единствено може да создаде демотивација кај вработените.
Решението на проблемите со коишто се соочуваат Вашите членови и вработените е едноставно –
зголемување на вредноста на бодот на вработените од страна на надлежните институции.
Нагласуваме дека му даваме силна поддршка на нашиот братски Синдикат СОНК во
остварувањето на нивните барања – повисоки плати кои поради немањето на слух од страна на
надлежните, ќе го искажат незадоволството по пат на штрајк. Посакуваме да останете достојни на
Вашите Барања и да истраете сé до конечно исполнување на Вашите Барања“.