1. Home
  2. Новости
  3. Одржана консултативна средба за минимална плата

Одржана консултативна средба за минимална плата

Одржана консултативна средба за минимална плата
0
443 ПРЕГЛЕДИ

Во Министерството за економија на 23.06.2017 год. се одржа консултативна средба на која се разговараше за минималната плата, односно нејзиното покачување на 12.000 денари.

На седницата присуствуваа Министерот за финансии, Драган Тевдовски, Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, синдикатите и дел од невладините организации.

КСС го поздравува и поддржува покачувањето на минималната плата, меѓутоа нагласува дека треба да се направи усогласување со висината на платите во јавниот сектор.

КСС уште од неговото формирање е иницијатор за воведување на минималната плата и успеа да се избори за нејзино воведување, иако ова прашање на почетокот не беше воопшто разгледувано.

za min plata 2