Author kss

Гранските синдикати при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, неколку месеци наназад се обидуваат да воспостават социјален дијалог со надлежните претставници на министерствата и државните органи со цел преку дијалог, разрешување на одредени проблеми кои ги засегаат вработените во јавниот сектор, како и поставување на неколку легитимни барања за подобрување на социо-економскиот статус на нашите членови и вработени во одредени државни и јавни институции. Во изминатиот период  КСС ги исцрпи сите демократски можности за остварување на социјалната правда преку фер и конструктивен социјален дијалог, па затоа во последните месеци го промени курсот на делување и одпочна со организирање…

Претседателот на синдикатот за транспорт и врски – СТВ, којшто е гранков синдикат на Конфедерацијата на слободни синдикати – КСС, Зоран Дионисијев учествуваше на форум организиран од страна на фондацијата Фридрих Еберт Шифтинг кој се одржа во Драч, Албанија, од 23 до 24 април. Тема на форумот беше: „ Рехабилитација на железничката инфаструктура“ којашто беше појдовната точка на целата дебата. На форумот се разговараше за недостатоците на железничката инфрасктруктура во Западен Балкан, како и се зборуваше за унапредување на истата. Се отвори и дискусија за рехабилитацијата на железничката инфраструктура во Германија која беше предводена од Флориан Вробел. Потоа се одржаа…

ПРВОМАЈСКИ  ПРОГЛАС ДА ЖИВЕЕ ПРВИ МАЈ – ДЕНОТ НА ТРУДОТ! Денес,  да се присетиме на  борбата на нашите браќа и сестри кои низ многу тешки битки, со дадени жртви, се изборија за подостоинствено вреднување на трудот. Основните работнички права се заработени со крв и затоа ние имаме аманет да се бориме да ги сочуваме. Сето друго е предавство на минатото, предавство на работникот! Затоа, денес ние со нашите семејства, пријатели, колеги, ќе ги споменеме и уште еднаш ќе го дадеме заветот дека секој ден од годината ќе работиме  достоинствено, посветено, праведно и чесно само во интерес на работничките права, како…

КСС со свои претставници учествуваше на меѓународна конференција на балканските земји под насловот “Придонес на балканските синдикати во процесот на интегрирање и правото на здружување и колективно преговарање” кој се одржа во Софија на 22-23 април 2019 година, а по повод одбележувањето 100 годишнината на МОТ. На конференцијата присуствуваа 60 учесници од: Балканот и тоа од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Македонија, Србија, Словенија, Хрватска, Бугарија, Романија, Грција и Турција. На конференцијата се усвои декаларација за нов социјален договор. Новиот социјален договор треба да им обезбеди на сите работници, без оглед на нивните работни ангаржмани или работнички статус: универзално право на…

Ниту една работа не смее да ја одземе безбедноста, здравјето и благосостојбата или животот на работниците. Секој ден ширум светот дневно умираат 7500 работници поради небезбедни и нездрави работни услови, а еден 1 милион работници се повредуваат на работното место. Работниците во Македонија исто така влегуваат во оваа статистика што покажува зголемениот број на несреќи при работа и лица починати при работа. Законот за безбедност и здравје при работа кој што беше донесен во 2007 година и кој што беше усогласен со европското законодавство, кој претрпе и низа измени не се применува целосно. Покарај законската регулатива како и подзаконските акти…

На ден 17.04.2019 година во х. Солун се одржа трипартитната работилница за поволна бизнис клима за развој на одржливи претпријатија. На работилницата учество земаа и претставници од КСС. На работилницата прв презентираше Северин Дебо, којшто е глобален координатор на Меѓународната организација на труд – МОТ за поволна бизнис клима за одржливи претпријатија (EESE). Тој даде вовед во концептот за и методологијата на МОТ за процена во однос на Поволна бизнис клима и одржливи претпријатија (EESE). Потоа, Никица Кисиникова, којашто е надворешен соработник на МОТ ги презентираше клучните наоди од компаративната анализа за поволна бизнис клима за одржливи претпријатија за периодот 2013/2014…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија на ден 06.04.2019 година одржа протест во Куманово кој започна во 12,10 часот на Градскиот плоштад. КСС ги повтори своите барања како што се зголемување на платите согласно зголемувањето на минималната плата, стоп за трансфер од јавен во приватен сектор, К-15 за јавниот сектор, сигурност на работните места и пристојна плата. Претседателот на КСС, Благоја Ралповски имаше свое обраќање на кое истакна дека КСС нема да застане во одбрана на правата на работниците и истакна дека протестите продолжуваат и за време на претседателската изборна кампања. Исто така истакна дека КСС бара според законот да…

На ден 05.04.2019 година во просториите на СОНК се одржа прес-конференција на КСС на која беше најавен протестот на КСС кој ќе се одржи на ден 06.04.2019 година во Куманово со почеток во 12,10 часот на Градскиот плоштад.  Претседателот на КСС, Благоја Ралповски ги истакна барањата кои Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија веќе повеќе од една година ги бара јавно, преку протести, како и преку социјалниот дијалог  за подобрување на правата на вработените во јавниот сектор како што се усогласување на платите согласно покачувањето на минималната плата, исплата на к-15 за вработените во јавниот сектор, почитување на колективните договори…

КСС го одбележа 8ми март под мотото „Не сакаме цвеќе, сакаме поголеми права“ По повод 8 март – Меѓународниот ден на жената, женската секција при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, одржа настан под мотото „Не сакаме цвеќе, сакаме поголеми права“, во Жена парк – Борец, каде што се делеше и печатен материјал, чија главна порака беше продолжувањето на породилното отсуство во времетраење од 12 месеци, за жените – мајки да можат целосно да се посветат на новороденчињата. На настанот присуствуваше и Генералниот Секретар на СОНК, Весна Неделковска, како и жени-членови на синдикатите при КСС. Претставничката од женската секција при…

Во прилог е конечната Програма за достоинствена работа (ПДР) 2019-2022 ( на македонски јазик) , која е резултат на консултациите и забелешките од претставниците на Министерството за труд и социјална политика, синдикатите и здруженијата на работодавачи. Ги отсликува приоритетите на Владата и социјалните партнери и можностите за техничка поддршка на Меѓународната организација на трудот. Програмата ја потпишаа директорот на Меѓународната организација на трудот за Европа и Централна Азија, министерката за труд и социјална политика во името на Владата, претседателите на ОРМ, БКМ, ССМ, КСС, УНАСМ и КСОМ. Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија со своите експерти учествуваше во креирањето на оваа…

1 14 15 16 17 18 26

Copyright kss.mk