Author kss

На ден 21.11.2019 година во просторииите на КСС членови на Извршниот одбор на КСС одржаа средба со специјалниот советник на Генералниот секретар на Светската конфедерација на синдикати (ИТУК), г-динот Јап Винен. Досега КСС има остварено повеќе средби со високи претставници од Светската конфедерација на синдикати (ИТУК), во која што сме и полноправни членки, кои се потполно запознаени со состојбите со синдикалното организирање  и синдикалното делување во Македонија,  со кршење на законите, непочитување на колективните договори, загрозување и директно мешање во синдикалното организирање, како и со кримналните дејствија нанесени врз синдикатот во организација на високи претставници од Владата, за кои се…

На ден 20.11.2019 година во просторииите на КСС членови на Извршниот одбор на КСС одржаа средба со делегација од Европската конфедерација на синдикати (ЕТУК), предводена од Генералниот секретар на ЕТУК, г-динот Лука Висентини, специјалниот советник г-динот Јозеф Нимиц и раководителот на човечки ресурси г-ѓа Синеад Тиернан. На состанокот се разговараше за екстремно деликатната состојба во која се наоѓа Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија и уште еднаш претставниците од ЕТУК беа запознаени со сите форми на притисоци со кои се соочува КСС и неговите членови, како што се откази, притисоци за отчленување од синдикатот, репресии на синдикални лидери, поткрепени со…

” Жалиме за одлуката на Европскиот совет за неотпочнување на  преговорите за пристапување во ЕУ на Македонија и Албанија и ја изразуваме нашата солидарност со работниците и нивните синдикати во овие земји. Тие се соочуваат со огромни предизвици на дефицит на пристојни работни места, непочитување на законите, ниски плати, високо ниво на неформална работа, како и систематска повреда на основните права и слободи на работниците, и на кои им треба јасна Европска перспектива со цел истите да ги исполнат. Отворањето на преговорите можеше да ги натера овие земји да ги исполнат предизвиците, како и да ја реафирмираат непобитната улога на…

На ден 10.10.2019 година, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија одржа национална работилница во рамките на проектот ,,Европски работнички совети – пренесување на финансиската информација како клучен фактор за ефективна комуникација и преговарање”, каде КСС учествува како придружна организација. Работилницата ја водеше експертот Маја Стефковска, која го образложи целиот процес на формирање на европските работнички совети, која е нивната цел и која е нивната улога во рамките на мултинационалните компании. Исто така, експертот даде осврт и на легислативата, односно директивата која ги уредува европските работнички совети, како и на законската рамка која е донесена во Македонија, а ќе стапи на сила со…

Конфедерацијата на слободни синдикати зема учество на  трипартитна работилница на тема “Кон систем за предвидување на потребните вештини во Северна Македонија.” која се одржува од 10-12 септември во хотел Мериот, Скопје. Работилницата за учење, координација и креирање е организирана од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог со цел создавање на повеќе и подобри работни места, спроведуван од Меѓународната организацијата на трудот (МОТ), а финансиран од Европската Комисија. Работилницата се организира во соработка со Европската фондација за обуки. Презентери и фасилитатори на дискусијата се г-ѓа Алесандра Молц, специјалист на МОТ за вештини и г-а Кристина Мереута, специјалист на ЕТФ за пазарот на трудот.…

Денес во просториите на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија Извршниот одбор на КСС одржа средба  со г-динот Магнус Берге, специјалист за активности на работниците во канцеларијата на Меѓународната организација на трудот за Централна и Источна Европа. На состанокот се дискутираше за проблемите со кои соочува Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија во поглед на кршењето на работничките права, оневозможување на правото на слободно здржување, мешање на работодавачите во синдикалното организирање и синдикалното делување, за неможноста за докажување на репрезентативноста и неможноста за собирање на списоците со членовите, се дискутираше за проблемите со кои се соочуваат гранските синдикати на КСС,…

Ситуацијата станува алармантна oткако од медиумите дознаваме дека уште еден работник, вработен во фирма, изведувајќи работи на зградата на ФФМ, го изгуби животот, а пред само неколку дена двајца работници го изгубија животот на работно место. Работодавачите треба сериозно да пристапaт кон заштита на здравјето и безбедноста на работниците, а институциите да работат на терен и да укажуваат на неправилностите. Македонската легислатива по однос на Законот за безбедност и здравје при работа е во процес на усогласување со европската легислатива и треба да подлежи на измени за да може Законот за безбедност и здравје при работа да биде применлив во…

Во интервал од два дена – двајца работници го изгубија животот на работното место. Како што објавија медиумите едниот работник, вработен во ЕВН починал од струен удар во Крива Паланка, додека другиот работник од Богданци, кој бил ангажиран за изведување градежни работи на куќа во нас. Радишани. АПЕЛИРАМЕ рабодавачите да го почитуваат Законот за безбедност и здравје при работа и нивен приоритет да биде заштитата на работниците, наместо профитот. Немаме информации за тоа како се случиле несреќите и дали претходно биле преземени соодветни мерки за безбедност, но бараме од институциите да ја утврдат одговорноста. Потсетуваме дека токму во овој период…

Конфедерација на слободни синдикати на Македонија, регистираше повеќе случаи на теренска работа за време на топлотниот бран кој ја зафати нашата држава во текот на претходната недела. Беа забележни градежни работници кои работеа на +40 степени. Исто така добивме информации за работа на улица, како и копање на нова улица во Скопје Север. КСС по најавата за топлотниот бран преку соопштение апелираше за почитување на препораките од МТСП од работодавачите, како и законот за безбедност и здравје при работа. Сакаме да укажеме за непочитување на препораките, конкретно препораката за избегнување на работа на отворено за време на најтоплиот период на денот…

По најавата од Управата за хидрометеоролошки работи, дека се очекуваат исклучително топли денови со температури до 41 степен, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) порачува да се почитуваат мерките и препораките за заштита на работниците кои работат на отворено, како што се градежните работници, земјоделци, градинари, работници во сообраќај, работници кои изведуваат теренска работа, продавачи на отворени пазари, пожарникари, полицајци, војници, како и оние кои работат на работни места кои се со ризик од изложеност на високи температури, и согласно Законот за безбедност и здравје при работа да се обезбедат соодветни услови за работа кои нема да го загрозат…

1 12 13 14 15 16 26

Copyright kss.mk