Author kss

На денешната прес – конференција на Самостојниот синдикат на работниците од  енергетика, рударство и индустрија – ССЕРИ при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија беа изнесени докази за незаконски упад во синдикатот, како и злоупотребата и нелегалното стопирање на паричните средства во негова сопственост, од чланарини, позајмици, роба на рати кон трети лица за која синдикатот гарантира. Имено, обвинија дека насилно е преземено членството и префрлено во мултиетничкиот синдикат за образованиe МЕСО при Сојузот на сндикати на Македонија и бесправно се стопирани средствата на синдикатот, за што сега имаат извршни пресуди за 8.500.000 денари (140.000 евра) и првостепени пресуди за…

На денешната прес – конференција, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија- КСС поаѓајќи од делот на нарушеното социјално партнерство и дијалог, кои се предизвикани од највисоките државни органи и нивните највисоки претставници,  во последните две до три години и со целосно маргинализираната улога на релевантните синдикални партнери го прогласува следниот: СИНДИКАЛЕН ПРОГЛАС на мерки и барања Поради еклатантното кршење на одредби од Уставот, Законот за работни односи, ред закони од сферата на работничките односи, спогодбата за формирање на Економско-социјалниот совет, повеќе меѓународни конвенции кои Македонија ги има ратификувано од страна Собранието на Р.Македонија, нефункционирање на социјалното партнерство и дијалог од…

Оваа недела во Македонија, Светската конфедерација на синдикати – ITUC спроведува специјална мисија во Македонија со која отвара случај во својот правен сектор за непочитувањето на работничките права во Македонија и мешањето во синдикалното делување од страна на работодавачите, функционерите и претставниците од Владата. Овие неколку дена делегацијата подетално ќе се запознае со сите случаи со кои се соочи Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија кои го попречуваат слободното и нормално функционирање на синдикатот како во секоја демократска држава. Почнувајќи од случаите каде беа дадени отказни решенија за вршење на синдикални активности на претседатели на синдикати кои се во склоп…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) и Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија (САДУ)  преку соопштение до медимите директно се обраќа до Министерот за информатичко општество и администрација. Почитуван, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС во чии рамки функционира и Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија – САДУ Ве повикува на разумност и конструктивност, не на молчење и игнорирање од Ваша страна. Ветивте многу работи, но освен класична манипулација, купување време, ништо не видовме. Ни ветивте дека ќе не вклучите во функционалната анализа, но сега истата ја правите со анкетни листови каде на…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија  на сите им ги честита Новогодишните и Божиќните празници, со желби новата година да биде поуспешна и побериќетна од оваа која изминува, да биде исполнета со добро здравје, благосoстoјба и успех.

КСС согласно својата програма денес  ја  одржа Националната конференција за синдикални права, на тема: ,,Улогата и влијанието на синдикатите во општеството”  во хотел Мериот. Присутни на настанот беа гранските синдикати при КСС, претседателите на УНАСМ, Независен синдикат на полицијата, претседателот на Бизнис конфедерација на Македонија и  претставници од адвокатската фела. Покана беше доставена и до Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и до Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски како наши социјални партнери, но за жал не се одзваа на поканата. Како што кажува темата целата дискусија се водеше во насока на  клучните фактори кои ги имаат синдикатите…

Генералното собрание на ПЕРК (Пан-европскиот регионален совет) се одржа на 16 декември 2019 година во Брисел во Домот на меѓународните синдикати. На Собранието од Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија присуствуваше Претседателот на КСС, Благоја Ралповски заедно со повеќе од сто дваесет делегати, набљудувачи и  гости од цела Европа. На собранието се обратија и Шаран Бароу, генерален секретар на ИТУК и Хајнц Колер, директор на МОТ за Европа. Делегатите го одобрија извештајот за активностите за последните 4 години, а беа предложени следните приоритетни политики на делување на ПЕРК за периодот 2020-2023: I. Мир, демократија и права во Европа и Централна Азија II.…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) денес одржа прес-конференција на која јавно зборуваше за најновото покачување на минималната плата од 15,9 %. Претседателот Благоја Ралповски го поздрави ваквото покачување, но сепак смета дека минималната не е доволна за да ги задоволи потребите на четиричлено семејство, согласно синдикалната кошничка. Претседателот истакна дека минималната плата бележи пораст, но платите во јавниот сектор остануваат исти и мора да се усогласат платите согласно покачувањето на минималната плата, бидејќи постои изедначување на платите на носителите на дејност со минималната плата и стеснување на распонот на платите по вертикала. “Согласно член 8 од Законот за…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, вчера ја одржа третата синдикална школа на тема „ Улогата на синдикатот и значењето на синдикализмот во социо – економските текови во општеството“ во х.Арка , Скопје. На синдикалната школа учествуваа голем број на членови од сите грански синдикати при КСС. На оваа синдикална школа се зборуваше на теми кои се од значење за унапредување на знаењата на синдикалните претставници  од областа на синдикализмот, човековите права, законот за работни односи и улогата на синдикатите како фактор во општеството за подобрување на економско-социјалната положба на работниците. Предавачи на синдикалната школа беа Проф. д-р,…

Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените е воспоставен на првиот состанок на феминистките од Јужна Америка и Кариби во 1981 година во Богота, кога за првпат жените отворено зборуваа за семејното насилство, силувањето и сексуланото злоставување. 25 ноември е избран како ден на сеќавање на сестрите Мирабел – Патрија, Минерва и Марија Тереза, кои беа брутално убиени од диктаторот Рафаел Трујило во Доминиканска Република во 1960 година. Генералното собрание на Обединетите Нации во 1999 година официјално го потврди 25 ноември за Меѓународен ден за борба против насилство врз жените. Европската конфедерација на синдикати со официјално писмо се упати до…

1 11 12 13 14 15 26

Copyright kss.mk