Author kss

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС  инспирирана  од последните случувања во државата чувствува потреба да ја извести јавноста и да побара поддршка за последните случувања во делот на здравствената криза поради случувањата со корона вирусот.  Како последица од сето тоа заразени се многу работници непочитувајќи и неприменувајќи ги насоките за заштитата при работа. Треба да ја имаме во предвид и моменталната социјална криза која е на прагот на нашата држава само поради тоа што немаме социјален дијолог  со кој ќе се направи превентива за спречување на вакви кризи. КСС уште пред два и пол месеци со свое известување…

Конфедерација на слободни синдикати на Македонија во рамките на проектот ,,Привлекување на нови членови и нетипични вработувања” објавува оглас за ангажирање на еден експерт истражувач и консултант за спроведување на активности во рамки на проектот. Времетраење на ангажманот: 23.06.2020 до 17.05.2021 Опис на задачата: Работи на лоцирање и мапирање на работници кои не се опфатени во синдикално организирање Спроведува анкети за мерење на јавното мислење во однос на потребата од членување во синдикат и синдикално организирање Креира профили на вработени кои не се синдикално организирани, го истражува секторот во кој работат, со цел изработка на профили на работници кои можат…

Конфедерација на слободни синдикати на Македонија објавува оглас за : ПРАКТИКАНТ – ПРАВЕН СОРАБОТНИК Потребни квалификации: -Завршени правни студии или последна година на втор циклус на студии – Солидно познавање на англиски јазик – Пожелно е познавање на WordPress   Профил на личноста: -способност за самостојна и тимска работа -одлични писмени, комуникациски и организациски вештини -преземање на самоиницијатива во работата -решавање на проблеми и позитивен пристап во работата Ние нудиме: -Платена практична работа; – Платена обука за надоградување во работата од професионалци, професори, правници, адвокати; -Работно време, 25 часа неделно -Можност за континуирана надградба и развој во кариера; – Со…

На 20 мај 2020 година се одржа вебинар на тема ,,Нарушување на животите, економиите и општествата – предизвици и можности за активностите на синдикатот” кој беше организиран од страна на ILO – ACTRAV – Биро за активности на работниците. Целта на овој вебинар беше подигање на свеста за економското, работничкото и  социјалното влијание на кризата КОВИД-19 како и обезбедување на место за дискутирање на перспективите, предизвиците и новите трендови на синдикалните активности за ублажување и решавање на кризата. На вебинарот учествуваа претставници од синдикатите од Албанија, Бугарија, Естонија, Унгарија, Латвија, Литванија, Црна Гора, Македонија, Србија и Полска. На вебинарот свое учество и имаше…

Синдикатот за угостителство и туризам денес одржа прес-конференција. Истата e  предизвикана од состојбата на вработените во дејностите на угостителството и туризмот, во време на пандемијата  и поради лошата   економско – социјалната состојба во која се наоѓаат вработените од овие дејности. На овие сектори, како  најпогодени, државата мора да излезе со конкретни мерки со кои ќе им помогне да се преброди овој период. Од синдикатот побараа да се изнајде начин сите работници  да добијат сигурност. Голем дел од работниците се непријавени и сега не можат да ги остварат своите права, што е последица, бидејќи затаил системот на контрола, односно инспекторатите. Синдикатот…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, а во врска со дадените изјави/деманти на Министрството за информатичко општество и администрација – МИОА и соодветниот Министер, сметаме за потребно повторно да упатиме соопштение до јавноста, но и да го повикаме Mинистерот и министерството да одговорат на поставените прашања. Имено, многу е лесно да се одговори со терминот ,,лажни вести,, но ние не тврдиме туку прашуваме, а се чини како некој да е затечен во целава ситуација, па почнува да се брани препознавајќи се себеси. Дали е точно дека вработените на определено време и преку Агенција за вработување треба да добијат…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС  инспирирана од изјавите на одредени Министри во последните неколку денови, лицитирање со платите во јавниот сектор од одредени носители на јавни функции, како и одредени лидери на политички партии се одлучи да го достави ова соопштениe до јавноста со цел да ја изнесеме вистината и да прашаме за одредени болни  точки коi вешто ги кријат, па еве ги повикуваме сите споменати слободно да одговорат. Како прво сакаме да прашаме дали јавноста е запознаена дека со владината одлука за кратење на надоместоците на плата во јавниот сектор, освен во секторите здравство, полиција и…

Европската конфедерација на синдикати постојано известува за работничките права за време на пандемијата со корона вирусот.  Веќе имаме споменато за првичната анкета која ја направи ETUC во однос на поединечните мерки кои се преземаат за справување со пандемијата за земјите одделно. Овој пат го споделуваме целосниот извештај кој нуди преглед на основните принципи во склад со светската и европската судска пракса за предметите поврзани со човековите права кои мора да се почитуваат во време на криза кога владите преземаат итни мерки за справување со истата. Овој извештај го следи развојот на состојбата и постојаните промени со корона вирусот и претрпува…

Европската конфедерација на синдикатите (ЕТУК) го поздравува претстојниот ЕУ Самит- Западен Балкан во Загреб кој ќе се одржи денес. Но, и покрај неодамнешната позитивна одлука за отворање преговори за пристапување со Северна Македонија и Албанија, недостасува поширока порака за позитивните изгледи за иднината на процесот на пристапување кон ЕУ на Западен Балкан. Се надеваме дека Самитот ќе го зајакне политичкиот дијалог и социо-економската соработка меѓу ЕУ и регионот и ќе покаже солидарност и заеднички напор во справувањето со пандемијата COVID-19. Лидерите на ЕУ, признавајќи го напредокот што регионот го постигна во минатото и разменувајќи погледи за соработка за решавање на…

Конференцијата на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС на седницата одржана на 29.04.2020 година расправаше за актуелните економско – социјални состојби во нашата држава и за активностите на КСС и нејзините членки во последните неколку месеци и врз основа на тие согледувања, во пресрет на 1-ви Мај, денот на трудот, го усвои следниот: ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС изразува огромна загриженост за лошите економски и социјални состојби вкупно во државата и особено за поголемиот дел од работниците чии месечни примања не обезбедуваат ниту минимален животен стандард за нивните семејства. Загриженоста на КСС е…

1 9 10 11 12 13 26

Copyright kss.mk