Browsing: Women

KSS held a event on 8-th of March under the motto “We don’t want flowers, we want more rights” On the occasion of March 8 – International Women’s Day, the women’s section of the Confederation of Free Trade Unions of Macedonia held an event under the motto “We Do not Want Flowers, We Want More Rights”, in Park Zena-Borec, where printed materials were distributed, which spread the message of continuation of the maternal leave in a period of 12 months, so the women – mothers can fully devote to their newborns. The General Secretary of the Autonomous trade union for education,…

Skopje, 8 March 2017 The Women Section of the Confederation of Free Trade Unions of Macedonia marked the International Women’s Day in a different way by sending a message for equal pay for women and men. Pay equity for women and men is an important first step towards greater equality in society, because the differences in wages are one of the most obvious and measurable forms of discrimination. But although equality is guaranteed by law, stereotypes and gender discrimination still exist in Macedonia, and it is something we should all work for to make changes, said Daniela Janevska from the Women…

На 23, 24 и 25 јуни во Охрид, Хотел Десарет се одржа семинар на Секцијата на жени на КСС на тема: Поголем родов баланс во синдикатот и внесување на родовите прашања во Колективното преговарање во организација на КСС со партнерство на Фондацијата Фридрих Еберт. Во текот на првиот ден на семинарот, предавачи беа Елена Грозданова и Јована Тренчевска од МТСП, со презентации на теми поврзани со законската ргулатива од областа на родовата рамноправност и еднаквите можности, како и за родовиот јаз во платите. Вториот ден беше посветен на колетивното преговарање и еднаквоста помеѓу половите, каде предавач беше Мирјанка Алексевска од…

Секцијата на жени при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија организира Велидгенски хуманитарен хепенинг под наслов „Од срце – јајце – со љубов од жените на КСС“. Настанот се одржа на 21.04.2011 во просториите на КСС. На хепенингот учествуваа активистки од Секциите на жени од сите грански синдикати во КСС, чиишто вредни раце подготвија најразновидни Велигденски аранжмани кои потоа беа донирани во СОС Детското село и Геронтолокиот Завод „13 ноември – Скопје“. На хепенингот, на кој присуствуваа и претставници на медиумите, се изврши и избор на најубав аранжман, а сите жени учеснички добија и Благодарници за нивниот ангажман во оваа…

Oд 28 до 30 октомври 2010 во Пробиштип Секцијата на жени на КСС одржа семинар за своите членки. Целта на овој семинар беше дискутирање за актуелните теми поврзани со дискриминацијата и мобингот на работното место, како и за ефикасната комуникација во синдикалната работа како предуслов за остварување на синдикалните цели. Семинарот се реализира во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија во Скопје. На семинарот беа присутни околу 30 жени, претежно од источниот дел на Македонија, од повеќето грански синдикати на КСС. Предавачи на првиот дел на семинарот беа членки на НВО “Центар за перма култура„ од Штип, кои се осврнаа…

На 28 декември 2010 КСС одбележа еден многу значаен јубилеј – 5 години од своето постоење, кој беше прославен во Хотелот Континентал со низа активности: Свечена седница, Новогодишен хуманитарен базар во организација на Секцијата на жени на КСС и свечен коктел. Хуманитарниот базар на кој за продажба беа домашно направени производи на нашите членки, храна, накит, облека идр, ја надополни свеченоста и предизвика огромен интерес. КСС е горда што со скромниот приход остварен со продажба на овие производи ќе донесе предновогодишна радост за штитениците на СОС Детското село и Домот за стари лица – 13 Ноември.

На 17, 18 и 19 02. 2011 год. во Штип, Хотел “Ваго” се одржа семинар на Секцијата на жени на КСС на тема “Решавање на конфликти”. Овој семинар е еден од низата семинари кои се одржуваат во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт.На семинарот учествуваа 25 учеснички од повеќегрански синдикати на КСС. Предавач на семинарот првиот ден беше Лилјана Ѓорѓиоска, Советник во Бирото за развој на образование на РМ, на тема: “Поим и извори на конфликти”. Вториот ден, предавач беше Г. Букревска, на тема: “Решавање на конфликти во синдикалните организации”. Двата дена работата се одвиваше преку работилници на дадените теми, во…

Секцијата на жени на КСС беше домаќин на Регионален семинар на секциите на жени од синдикатите-членки на Регионалниот синдикален совет “Солидарност” кој се одржа од 6 до 8 октомври 2011. Темата на семинарот беше “Јакнење на жените синдикалистки за лидерски позиции” а целта беше меѓусебно запознавање на членките на Секциите на жени од регионот и можност заеднички да проговорат на оваа интересна тема под раководство на експерти во областа на родовата еднаквост. На семинарот зедоа учество на синдикалистки од БиХ, Србија и Црна Гора. Реализацијата на семинарот е во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија во Скопје.

На 6,7,8.12.2012 во Будимпешта се одржа 13 по ред меѓународна Синдикална школа и Конференција на Паневропскиот регионален совет на Меѓународната конфедерација на синдикати ПЕРК-ИТУЦ. Темата на школата беше „Јакнење на положбата на жените на работното место и во синдикатите“ и „Јакнење на положбата на женските структури“. На оваа школа учествуваа претставнички на повеќето женски секции на синдикатите од Југоисточна Европа, вклучително и од КСС. Преку низа предавања и работилници учесничките имаа можност да се запознаат со активностите на женските секции од регионот од изминатата година преку анализа на нивните силни и слаби страни. Предавачите на школата пред учесничките ги преставиле…

Copyright kss.mk