Преглед на: Новости

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија промовира механизам за брзо, ефикасно и финансиски поисплатливо вонсудско решавање на работните спорови  Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, денес во х. Холидеј Ин-Скопје, пред своето бројно членство организираше настан на кој промовираше механизам за мирно решавање на работните спорови, по мирен, вонсудски пат, со помош на помирувaч, односно арбитер.  На настанот се информираше дека со воспоставениот механизам за успешно надминување на колективните или индивидуалните работни спорови се создава поголема законска сигурност и ефикасни процедури кои се од интерес на сите засегнати страни. Законот за мирно решавање на работните спорови стапи на…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија својата загриженост по однос на повеќедневната  блокада на  граничниот премин на Република Грција кон Република Македонија ја изрази преку испраќање на писмо до Грчката конфедераија на синдикати, Грчката амбасада во Македонија, Министерството за надворешни работи на Македонија како и до Делегацијата на Европската Унија во Македонија, во кое бара да се преземат мерки со кои би се отстраниле причините за протестот. Во продолжение во целост го изнесуваме писмото: Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) ја изразува големата загриженост од блокадата на граничните премини од страната на Република Грција, кон Република Македонија. КСС не…

Од 29.01 до 31.02 во Белград се одржа работилница на одборот на млади на РСС Солидарност. Акцентот на оваа работилница беше ставен на проблемите со кои се соочуваат младите при вработување, како и вработените преку агенциите за привремени вработувања. Со изнесување на моменталните состојби во земјите од Балканот се согледаа состојбите за вработеноста на младите, за активностите кои ги презема синдикатот, се разменија мислења и се пренесоа искуства. Исто така се информираше и за новиот фонд RAICO  кој ги помага проектите за млади и спортските активности и како може заедно со синдикатите од другите земји да работиме за благосостојбата на…

Социјалните права на прво место! Крени глас за социјалните права! Европската комисија е спремна да ги слушне работниците и сите граѓани за креирање на Европа во која ќе се почитуваат социјалните права. Синдикатите имаат план да ги стават социјалните права пред интересите на големите бизниси и банки. Да се приклучиме на кампањата на ЕТУК за: Пристојна работа и фер економии Подобри плати и повисок животен стандард Нова заштита на работниците и посилно спроведување на постоечките права Загарантирана еднаква плата за еднаква работа и крај на експлоатацијата на работниците Добра социјална заштита и силни јавни услуги Инвестиција за работни места и посигурно…

Брисел, 14-15 декември 2016 Претставници од Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија присуствуваа на Извршниот комитет на Европската конфедерација на синдикати (ETUC), на кој беа разгледани повеќе прашања кои се однесувааат на организирање на кампања за социјални права, кампања за покачување на платите и беа усвоени . Беа донесени резолуции за иднината на социјалниот дијалог, резолуција за минимална плата, стратегии за баланс помеѓу работата и приватниот живот, како и за активното стареење и меѓугенерацискиот пристап. На оваа седница се разгледуваше доставеното барање на КСС по однос на прием како полноправен член на Европската конфедерација на синдикати, за што Извршниот комитет…

7 ОКТОМВРИ СВЕТСКИ ДЕН ЗА ПРИСТОЈНА РАБОТА Денес се одбележа Светскиот ден на пристојна работа со информативно делење на промотивен материјал пред Железничката станица. Меѓународната конфедерација на синдикати (МКС) уште од 2008 година го одбележува 7 октомври како светски ден за пристојна работа. Тоа е ден за мобилизирање ширум светот, ден кога сите синдикати во светот застануваат во одбрана на пристојната работа. Оваа година Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија се приклучува кон Меѓународната конфедерација на синдикати преку организирање на акција во која ќе се делат промотивни материјали под мотото Пристојна работа за сите. Целите кои сакаме да ги поттикнеме …

На 29ти јуни годинава во Сараево, Босна и Херцеговина, се одржа конференција на регионалниот проект “Платформа за регионално вработување и социјални работи” во организација на Советот за регионална соработка ( РСС ) и Меѓународната организација на трудот (МОТ). Целта на конференцијата беше на едно место да се соберат Министрите за труд и социјална политика од 6 економии на земјите од Западен Балкан и да разговараат за приоритетните политички прашања во врска со вработувањето и пазарот на работна сила и тоа: – поттикнување на вработувањето на младите како главен предизвик и значајна  можност за иднината на Западен  Балкан – подобрување на…

Последователно по потпишувањето на спогодбите во Струга и Кичево, на 19.07.2016 се потпиша спогодба за основање на ЛЕСС и во општина Радовиш. Овој совет со својата консултативо-советодавна улога ке допринесе за развој и подобрување на социјално-економските услови во општина Радовиш што е и основната цел на основањето на ваков локален економско- социјален совет. Спогодбата беше потпишана од г-дин Сашко Николов, Градоначалник на општина Радовиш; г-дин Ангел Димитров, Претседател на Организација на работодавачи на Македонија;  г-дин Зоран Антовски, претставник од Конфедерација на синдикати на Македонија и г-дин Живко Митревски, Претседател на Сојуз на синдикати на Македонија. Овој совет ке работи заедно…

На ден 7 и 8 јули 2016 година делегацијата на Меѓународната конфедерација на синдикати (ITUC) преку Пан европскиот регионален совет  (PERC) ја посети Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија со мисија прием на КСС како полноправна членка во ITUC. Делегацијата на ITUC/ PERC беше во состав на Извршниот секретар на ITUC/ PERC, г-дин Антон Леппик, канцеларискиот координатор за ITUC/ PERC, канцеларија Сараево  г-ѓа Ениса Салимовиќ и Заменик претседателот на  PERC г-ѓа Марија Ханжевачки. Делегацијата оствари средби со сите нивоа на структура на КСС најнапред со  Извршниот одбор на КСС на кој беа разгледани прашањата за синдикалното движење во Р.Македонија, како…

Од 28-30 јуни беше одржана третата тематска обука на тема  “Процес и развој на политики за вработубање” , чиј модератор беше Vali Corbanese која е експерт за политики за вработување. Цели на оваа обука беа да се разгледаат фазите во процесот на развој на политиките за вработување, да се видат областите кои ги покрива и најважно, нивната практика. Присутните од самиот почеток на обуката беа вклучени со свои  мислења, ставови и очекувања од оваа обука. Меѓу присутните беа претставници од Министерството за труд и социјална политика, претставници од Конфедерацијата на слободни синдикати на македонија, од Сојуз на синдикати на Македонија,…

1 9 10 11 12

Copyright kss.mk