Author kss

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) и Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија (САДУ)  преку соопштение до медимите директно се обраќа до Министерот за информатичко општество и администрација. Почитуван, Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС во чии рамки функционира и Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија – САДУ Ве повикува на разумност и конструктивност, не на молчење и игнорирање од Ваша страна. Ветивте многу работи, но освен класична манипулација, купување време, ништо не видовме. Ни ветивте дека ќе не вклучите во функционалната анализа, но сега истата ја правите со анкетни листови каде на…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија  на сите им ги честита Новогодишните и Божиќните празници, со желби новата година да биде поуспешна и побериќетна од оваа која изминува, да биде исполнета со добро здравје, благосoстoјба и успех.

КСС согласно својата програма денес  ја  одржа Националната конференција за синдикални права, на тема: ,,Улогата и влијанието на синдикатите во општеството”  во хотел Мериот. Присутни на настанот беа гранските синдикати при КСС, претседателите на УНАСМ, Независен синдикат на полицијата, претседателот на Бизнис конфедерација на Македонија и  претставници од адвокатската фела. Покана беше доставена и до Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и до Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски како наши социјални партнери, но за жал не се одзваа на поканата. Како што кажува темата целата дискусија се водеше во насока на  клучните фактори кои ги имаат синдикатите…

Генералното собрание на ПЕРК (Пан-европскиот регионален совет) се одржа на 16 декември 2019 година во Брисел во Домот на меѓународните синдикати. На Собранието од Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија присуствуваше Претседателот на КСС, Благоја Ралповски заедно со повеќе од сто дваесет делегати, набљудувачи и  гости од цела Европа. На собранието се обратија и Шаран Бароу, генерален секретар на ИТУК и Хајнц Колер, директор на МОТ за Европа. Делегатите го одобрија извештајот за активностите за последните 4 години, а беа предложени следните приоритетни политики на делување на ПЕРК за периодот 2020-2023: I. Мир, демократија и права во Европа и Централна Азија II.…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) денес одржа прес-конференција на која јавно зборуваше за најновото покачување на минималната плата од 15,9 %. Претседателот Благоја Ралповски го поздрави ваквото покачување, но сепак смета дека минималната не е доволна за да ги задоволи потребите на четиричлено семејство, согласно синдикалната кошничка. Претседателот истакна дека минималната плата бележи пораст, но платите во јавниот сектор остануваат исти и мора да се усогласат платите согласно покачувањето на минималната плата, бидејќи постои изедначување на платите на носителите на дејност со минималната плата и стеснување на распонот на платите по вертикала. “Согласно член 8 од Законот за…

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, вчера ја одржа третата синдикална школа на тема „ Улогата на синдикатот и значењето на синдикализмот во социо – економските текови во општеството“ во х.Арка , Скопје. На синдикалната школа учествуваа голем број на членови од сите грански синдикати при КСС. На оваа синдикална школа се зборуваше на теми кои се од значење за унапредување на знаењата на синдикалните претставници  од областа на синдикализмот, човековите права, законот за работни односи и улогата на синдикатите како фактор во општеството за подобрување на економско-социјалната положба на работниците. Предавачи на синдикалната школа беа Проф. д-р,…

Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените е воспоставен на првиот состанок на феминистките од Јужна Америка и Кариби во 1981 година во Богота, кога за првпат жените отворено зборуваа за семејното насилство, силувањето и сексуланото злоставување. 25 ноември е избран како ден на сеќавање на сестрите Мирабел – Патрија, Минерва и Марија Тереза, кои беа брутално убиени од диктаторот Рафаел Трујило во Доминиканска Република во 1960 година. Генералното собрание на Обединетите Нации во 1999 година официјално го потврди 25 ноември за Меѓународен ден за борба против насилство врз жените. Европската конфедерација на синдикати со официјално писмо се упати до…

На ден 21.11.2019 година во просторииите на КСС членови на Извршниот одбор на КСС одржаа средба со специјалниот советник на Генералниот секретар на Светската конфедерација на синдикати (ИТУК), г-динот Јап Винен. Досега КСС има остварено повеќе средби со високи претставници од Светската конфедерација на синдикати (ИТУК), во која што сме и полноправни членки, кои се потполно запознаени со состојбите со синдикалното организирање  и синдикалното делување во Македонија,  со кршење на законите, непочитување на колективните договори, загрозување и директно мешање во синдикалното организирање, како и со кримналните дејствија нанесени врз синдикатот во организација на високи претставници од Владата, за кои се…

На ден 20.11.2019 година во просторииите на КСС членови на Извршниот одбор на КСС одржаа средба со делегација од Европската конфедерација на синдикати (ЕТУК), предводена од Генералниот секретар на ЕТУК, г-динот Лука Висентини, специјалниот советник г-динот Јозеф Нимиц и раководителот на човечки ресурси г-ѓа Синеад Тиернан. На состанокот се разговараше за екстремно деликатната состојба во која се наоѓа Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија и уште еднаш претставниците од ЕТУК беа запознаени со сите форми на притисоци со кои се соочува КСС и неговите членови, како што се откази, притисоци за отчленување од синдикатот, репресии на синдикални лидери, поткрепени со…

” Жалиме за одлуката на Европскиот совет за неотпочнување на  преговорите за пристапување во ЕУ на Македонија и Албанија и ја изразуваме нашата солидарност со работниците и нивните синдикати во овие земји. Тие се соочуваат со огромни предизвици на дефицит на пристојни работни места, непочитување на законите, ниски плати, високо ниво на неформална работа, како и систематска повреда на основните права и слободи на работниците, и на кои им треба јасна Европска перспектива со цел истите да ги исполнат. Отворањето на преговорите можеше да ги натера овие земји да ги исполнат предизвиците, како и да ја реафирмираат непобитната улога на…

1 2 3 4 5 15

Copyright kss.mk