Author kss

Повик за изразување интерес Процена на потреби за услуги за синдикатите во Северна Македонија Конфедерација на слободни синдикати на Македонија – КСС Историјат Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, споделувањето на користите и зајакнувањето на економскиот просперитет и социјалната добросостојба. Оваа помош е канализирана преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, што се…

Конфедерацијата на слободни синдикти на Македонија на 08.06.2019 година го одржа својот протест и покрај големиот број на обструкции, обиди за спречување и разни притисоци. Неколку дена пред одржување на протестот, Владата го прогласи 08.06.2019 година (сабота) за работен ден за јавниот сектор во Скопје. Членовите се сообраа пред Порта Македонија и Министерство за правда продолжија пред Влада од каде што ги упатија своите барања. Во своето обраќање Претседателот на КСС, Благоја Ралповски испрати моќна порака до своите членови и истакна: “Оваа година, на стогодишнината на Меѓународната организација на трудот – еден век, кога треба да кажеме дека се унапредени…

Движењето за социјална правда – ЛЕНКА преку свој фејсбук статус ја поддржи Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија за престојниот протест најавен за 08.06.2019 (сабота) во 16 часот. Во нивниот фејсбук статус се вели: Секако дека во услови на (нео)либерализам социјалниот дијалог не е возможен, уште повеќе, тој е само маска за замајување на работничката класа од страна на властодржците. Во вакви околности, должност е на работниците да се обединат наспроти оваа класа на елитни политичари и да го побараат, не само она што е нивно туку и она што е добро за сите; за целокупната политичка заедница. Оттаму, овој најавен…

Европската и Светската Конфедерација на синдикати со писмо адресирано до КСС го осудија мешањето на Владата во внатрешните работи на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС. Во писмото се вели дека целосно го поддржуваат протестот со кој се повикува на почитување на законите, колективните договори и меѓународните трудови стандарди кои ги има ратификувано Македонија. Особено, Конвенциите 87 и 98 од Меѓународната Организација на труд, како и Европската Социјална Повелба. Во писмото се вели дека неприфатливо е Владата – истата онаа која искажува посветеност на вредностите на Европската Унија, да врши притисоци на членовите на синдикатите во јавниот сектор,…

Гранските синдикати при Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, неколку месеци наназад се обидуваат да воспостават социјален дијалог со надлежните претставници на министерствата и државните органи со цел преку дијалог, разрешување на одредени проблеми кои ги засегаат вработените во јавниот сектор, како и поставување на неколку легитимни барања за подобрување на социо-економскиот статус на нашите членови и вработени во одредени државни и јавни институции. Во изминатиот период  КСС ги исцрпи сите демократски можности за остварување на социјалната правда преку фер и конструктивен социјален дијалог, па затоа во последните месеци го промени курсот на делување и одпочна со организирање…

Претседателот на синдикатот за транспорт и врски – СТВ, којшто е гранков синдикат на Конфедерацијата на слободни синдикати – КСС, Зоран Дионисијев учествуваше на форум организиран од страна на фондацијата Фридрих Еберт Шифтинг кој се одржа во Драч, Албанија, од 23 до 24 април. Тема на форумот беше: „ Рехабилитација на железничката инфаструктура“ којашто беше појдовната точка на целата дебата. На форумот се разговараше за недостатоците на железничката инфрасктруктура во Западен Балкан, како и се зборуваше за унапредување на истата. Се отвори и дискусија за рехабилитацијата на железничката инфраструктура во Германија која беше предводена од Флориан Вробел. Потоа се одржаа…

ПРВОМАЈСКИ  ПРОГЛАС ДА ЖИВЕЕ ПРВИ МАЈ – ДЕНОТ НА ТРУДОТ! Денес,  да се присетиме на  борбата на нашите браќа и сестри кои низ многу тешки битки, со дадени жртви, се изборија за подостоинствено вреднување на трудот. Основните работнички права се заработени со крв и затоа ние имаме аманет да се бориме да ги сочуваме. Сето друго е предавство на минатото, предавство на работникот! Затоа, денес ние со нашите семејства, пријатели, колеги, ќе ги споменеме и уште еднаш ќе го дадеме заветот дека секој ден од годината ќе работиме  достоинствено, посветено, праведно и чесно само во интерес на работничките права, како…

КСС со свои претставници учествуваше на меѓународна конференција на балканските земји под насловот “Придонес на балканските синдикати во процесот на интегрирање и правото на здружување и колективно преговарање” кој се одржа во Софија на 22-23 април 2019 година, а по повод одбележувањето 100 годишнината на МОТ. На конференцијата присуствуваа 60 учесници од: Балканот и тоа од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Македонија, Србија, Словенија, Хрватска, Бугарија, Романија, Грција и Турција. На конференцијата се усвои декаларација за нов социјален договор. Новиот социјален договор треба да им обезбеди на сите работници, без оглед на нивните работни ангаржмани или работнички статус: универзално право на…

Ниту една работа не смее да ја одземе безбедноста, здравјето и благосостојбата или животот на работниците. Секој ден ширум светот дневно умираат 7500 работници поради небезбедни и нездрави работни услови, а еден 1 милион работници се повредуваат на работното место. Работниците во Македонија исто така влегуваат во оваа статистика што покажува зголемениот број на несреќи при работа и лица починати при работа. Законот за безбедност и здравје при работа кој што беше донесен во 2007 година и кој што беше усогласен со европското законодавство, кој претрпе и низа измени не се применува целосно. Покарај законската регулатива како и подзаконските акти…

На ден 17.04.2019 година во х. Солун се одржа трипартитната работилница за поволна бизнис клима за развој на одржливи претпријатија. На работилницата учество земаа и претставници од КСС. На работилницата прв презентираше Северин Дебо, којшто е глобален координатор на Меѓународната организација на труд – МОТ за поволна бизнис клима за одржливи претпријатија (EESE). Тој даде вовед во концептот за и методологијата на МОТ за процена во однос на Поволна бизнис клима и одржливи претпријатија (EESE). Потоа, Никица Кисиникова, којашто е надворешен соработник на МОТ ги презентираше клучните наоди од компаративната анализа за поволна бизнис клима за одржливи претпријатија за периодот 2013/2014…

1 2 3 4 12

Copyright kss.mk